Ga verder naar de inhoud

Omgekeerd wetenschapscafé

22 december 2022 - 19:30 — 21:00
Online
leden: Gratis / niet-leden: Gratis

Het VIB Grand Challenges Mimosa project onderzoekt hoe inflammatoire darmziekten beter behandeld kunnen worden

Het Mimosa project werd gefinancierd door het VIB Grand Challenges Programma en heeft als doel de behandeling van inflammatoire darmziekten (Inflammatory Bowel Disease, IBD) revolutionair te verbeteren. Inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische darmaandoeningen die vooral de kop op steken bij jonge volwassen, en ongeveer 1% van de bevolking treffen.

Het Mimosa project focust op een belangrijke uitdaging bij IBD: het ontwikkelen van een effectieve behandeling voor de ziekte. Via doorgedreven onderzoek naar de microben in de darmflora van patiënten en gezonde vrijwilligers wordt gezocht naar nieuwe behandelingen.

Neem deel aan het omgekeerd wetenschapscafé!

Als onderdeel van het Mimosa project organiseren we een omgekeerd wetenschapscafé of reverse science café. Dit is een informeel, laagdrempelig rondetafelgesprek waarbij patiënten en familieleden hun ervaringen over (de behandeling van) IBD kunnen delen met onderzoekers en artsen. Kleinere groepen deelnemers gaan langs bij verschillende tafels met experts om de interactie te bevorderen.

Het belangrijkste doel van deze 'omgekeerde wetenschap' is om de deelnemers de kans te geven hun vragen, bedenkingen en aanbevelingen te formuleren naar experts toe. Deze waardevolle feedback wordt meegenomen in het verdere verloop van het Mimosa project. Deelnemers krijgen tevens een inkijk in de wetenschappelijke analyses die gebeuren in het project, en kunnen vragen stellen aan de experten.

Ben je of ken je een IBD-patiënt met een mening over de behandeling van IBD? Wil je graag discussiëren over relevante topics met lotgenoten en experten? Heb je vragen of bedenkingen rond IBD of de behandeling met revolutionaire geneesmiddelen?

Schrijf je dan in voor het online Mimosa reverse science café dat online doorgaat op donderdag 22 december van 19.30u-21u via dit inschrijvingsformulier (klik hier)


Het reverse science café wordt georganiseerd door het VIB Grand Challenges Programma, in samenwerking met de patiëntenvereniging CCV-vzw. We voorzien een maximum van 40 deelnemers.

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken

Platinum

Gold

Silver

Coloplast - Fresenius Kabi - Mendes S.A. - Norgine - Tillotts Pharma - Viatris - Bristol Myers Squibb - ProDigest