Medisch nieuws

Prof. Dr. Fazia Mana

UZBrussel

Bij IBD patiënten staat diarree meestal op de voorgrond en wordt zelden of nooit gesproken over constipatie. Dit betekent echter niet dat constipatie niet voorkomt bij IBD patiënten. Dit kan te wijten zijn aan de ziekte zelf maar ook een andere oorzaak hebben die niets met de inflammatoire darmziekte te maken heeft.

De producent heeft beslist om de grote verpakkingen Colitofalk suppo's van 500 mg uit de handel te nemen.

Ze stellen onderstaande alternatieven voor.

 

Ziekte van Bechterew en de spondylartropathieën

Door Prof. Dr. Filip De Keyser

‘Spondylartropathie’: moeilijk uit te spreken, maar geen zeldzame aandoening.

De aandoening komt bijna evenveel voor als reumatoïde artritis. Het begrip ‘spondylarthropathie’ is nog niet zo lang geleden in de reumatologische leerboeken verschenen als verzamelnaam voor een aantal ziektebeelden met heel wat gemeenschappelijke kenmerken.

Bron: 12Artsenkrant | 19 mei 2017 | Nr. 2496
Clinical update 

Met nieuwe veiligere geneesmiddelen kunnen patiënten met innflamatoire darmziekten (IBD, ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) klachtenvrij worden zonder de klassieke immunosuppressiva en vrij van corticosteroïden, een aantal gaat zelf in remissie. Op de Digestive Disease Week begin mei werd een studie voorgesteld die bewijst dat het nog beter kan.

A. D’Hoore, A. Wolthuis, F. Penninckx

Dienst Abdominale Heelkunde, UZ Gasthuisberg Leuven

Ondanks verbetering in de medicamenteuze behandeling zal ongeveer 15% van patiënten met ernstige colitis ulcerosa geconfronteerd worden met een operatief ingrijpen. Nog steeds blijft therapieresistentie (de medicamenteuze behandeling krijgt de colitis niet meer on­derdrukt) de belangrijkste indicatie voor heelkundig ingrijpen (ongeveer 80% van alle pa­tiënten). Ongeveer 5% van alle patiënten krijgt een urgente ingreep. 

CCV-VZW

Groeneweg 151
3001 Heverlee
secretariaat@ccv-vzw.be
ccv.vzw@outlook.com
0472/51.63.51 of 0468/27.70.52

 

   

Stuur je post naar

Domein Borgeind
Borgeindstraat 13/5
2900 Schoten

 

     

Bezoek ons ook op

Website administrator: Vincent Reynders.

 

     
Back to top