Examens, luchtweginfectie en maag-darmonsteking: geen goede combinatie

De dagen voor mijn hersteloperatie waren heel intens. Ik blokte voor 2 examens van mijn lerarenopleiding maar kreeg dan een zware luchtweginfectie. Deze was nog niet genezen of ik kreeg een maag-darmontsteking. Mijn huisarts kwam die periode bijna iedere dag langs. Even werd er getwijfeld of de operatie uitgesteld moest worden. Maar langzaamaan herstelde ik en ook mijn bloedwaarden verbeterden terug. Tussen het ziek zijn door studeerde is zo goed als mogelijk voor mijn examens. Ik heb ze kunnen afleggen en slaagde. Dat gaf me een enorm euforisch gevoel en een boost voor mijn zelfvertrouwen! :)

Dé operatie

De dag van de operatie was ik erg nerveus en verdrietig. Bang voor de periode die zou komen.  De operatie die ik nu krijg noemt in medische termen: herstel transit door middel van TAMIS protectomie en aanleg ileale pouch-anale anastomose (IPPA). In begrijpbare taal: mijn darmstelsel werd heraangelegd en ik kreeg een pouch.

De operatie kende een goed verloop. 4 dagen na de operatie werd er een darmonderzoek uitgevoerd om te kijken of alles ok was, bijvoorbeeld of er geen spanning stond op de hechtingen. Ook werd de Pezzer-sonde, de blaassonde en de bleekdrain verwijderd. Een Pezzer-sonde is een sonde die in het rectum zit (= laatste stukje dikke darm) en het wondvocht opvangt na een operatie. Een bleekdrain is een sonde die in de wonde zit en het wondvocht opvangt.

De dagen na de operatie was ik erg misselijk. Ik kon amper drinken en eten. Ik voelde me erg uitgeput van het constante braken. Als ik iets probeerde te eten werd ik misselijk, duizelig en ik had het koud en dan weer heel warm. Maar dan kwam mijn redding!

TUK-koekjes

Op aanraden van mijn chirurg moest ik TUK-koekjes eten, zodat ik zouten binnen kreeg. De gewone TUK-koekjes met zoute smaak.  Gelukkig lust ik dat graag! Mede dankzij de TUK-koekjes kwam ik er bovenop! Eens het eten op gang kwam, moest mijn lichaam wennen aan de nieuwe darmwerking. Bij het minste wat ik at moest ik naar het toilet.

Ook nu nog heb ik altijd TUK-koekjes in huis, als ik me bijvoorbeeld flauw of ziek voel.

Wondontsteking

De operatie werd uitgevoerd via 1 insnede, namelijk waar het stoma zat. Enkele dagen na de operatie kreeg ik een ontsteking op die operatiewonde. Dit komt vaker voor aangezien de wonde ontstaan is uit een bevuilde plaats aangezien het stoma daar zat. De wonde werd verzorgd met een wiek, een verband waarmee de holte van de wonde mee wordt opgevuld. Op die manier kan de diepe wonde van binnenuit naar buiten toe dichtgroeien.

Joehoe! Naar huis!

Bij mijn ontslag zei de chirurg me dat de komende 3 weken een hel zouden worden, constant diarree maar daarna zou het beteren. Aan die woorden trok ik me op, het zou maar voor even zijn, een tijdelijke fase.

 

Bron:https://www.soscolitis.be/ervaringen/de-hersteloperatie 

CCV-VZW

Groeneweg 151
3001 Heverlee
[email protected]
[email protected]
0472/51.63.51 of 0468/27.70.52

 

     

Stuur je post naar

Domein Borgeind
Borgeindstraat 13/5
2900 Schoten

 

   

Bezoek ons ook op

Website administrator: Vincent Reynders.

 

     
Back to top