Medisch nieuws

 

Beste beleidsmakers,

Erwin, Steven, Ann, Bart en de zoon van Paule, hebben één ding met elkaar gemeen: ze lijden aan een chronische inflammatoire darmziekte of IBD. De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn de meest gekende verschijningsvormen, waar in België zo’n 40.000 patiënten mee gekend zijn. Voor vele IBD-patiënten zijn medicamenteuze therapieën van cruciaal belang. Ze kunnen immers de klachten van hevige buikpijn, frequente bloederige ontlasting met aandrang en incontinentie, verbeteren of helemaal voorkomen. De laatste tijd hebben IBD-patiënten het echter steeds moeilijker om aan hun medicatie te geraken, en dit met nefaste gevolgen voor hun ziektesymptomen en levenskwaliteit.

Enkele patiënten zijn ertoe bereid hun ervaring te delen: https://ccv-vzw.be/nieuws/medisch-nieuws/347-medicatietekort

De patiëntenverenigingen en de beroepsorganisatie voor IBD staan voorlopig machteloos tegen de praktijken die ten gronde liggen aan de tekorten van sommige medicamenten. Prof Dr Marc Ferrante, maagdarmspecialist in UZ Leuven, licht dit toe: “Als belastingbetaler begrijpen wij maar al te goed dat onze overheid de kosten voor de gezondheidszorg onder controle moet zien te houden. Hierbij probeert men ook de prijs van geneesmiddelen te drukken. Echter, onze IBD-patiënten lijken hier meer en meer de dupe van te worden! Meerdere firma’s zijn de laatste jaren gestopt met de productie van hun geneesmiddelen voor de Belgische markt omdat zij dit niet meer economisch rendabel vinden.” De laatste maanden treden er ook beschikbaarheidsproblemen op met de veel duurdere biologische therapieën. “Volgens de informatie die we vastkregen, worden er meer dan voldoende onderhuidse biologische therapieën afgeleverd aan de Belgische groothandels. Toch krijgen onze patiënten vaak te horen dat deze medicatie niet meer voorradig is, noch bij hun thuisapotheek noch bij de groothandels. Gezien we geen transparantie kregen van de Belgische groothandels, hebben we het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten om een grondig onderzoek gevraagd.”

 De Belgische IBD-patiëntenverenigingen CCV-vzw en Crohn-RCUH, en de beroepsorganisatie BIRD, trekken hierbij aan de alarmbel. Zo kan het niet verder! Wij vragen onze beleidmakers met aandrang om de verschillende partijen met correct cijfermateriaal aan de tafel te krijgen en het probleem definitief aan te pakken. De patiënt heeft immers recht op een eerlijke gezondheidszorg.

 

Lynn Debrun                Daniel De Bast                    Dr. Filip Baert          Prof Dr. Marc Ferrante

Voorzitter CCV-vzw       Voorzitter Crohn-RCUH       President BIRD        UZ Leuven / BIRD

 

 

Erwin, Steven, Ann, Bart en de zoon van Paule, hebben één ding met elkaar gemeen: ze lijden aan een chronische inflammatoire darmziekte of IBD. De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn de meest gekende verschijningsvormen, waar in België zo’n 40.000 patiënten mee gekend zijn. Voor vele IBD-patiënten zijn medicamenteuze therapieën van cruciaal belang. Ze kunnen immers de klachten van hevige buikpijn, frequente bloederige ontlasting met aandrang en incontinentie, verbeteren of helemaal voorkomen. De laatste tijd hebben IBD-patiënten het echter steeds moeilijker om aan hun medicatie te geraken, en dit met nefaste gevolgen voor hun ziektesymptomen en levenskwaliteit. We laten ze graag zelf aan het woord;"

CCV-VZW

Groeneweg 151
3001 Heverlee
[email protected]
[email protected]
0468/27.70.52

 

 
     

Stuur je post naar

Domein Borgeind
Borgeindstraat 13/5
2900 Schoten

 

     

Bezoek ons ook op

 

 
     
Back to top