Ga verder naar de inhoud

Ervaring: Backpacken met IBD

Sarah Claerhout is een jonge IBD-patiënte en was zo vriendelijk op onze Studie- en Ontmoetingsdag haar getuigenis te brengen. O.a. heeft Sarah van haar ervaring rond backpacken met IBD verteld.

Hoi. Ik ben Sarah Claerhout, een jonge vrouw van 31 en kreeg de diagnose Colitis Ulcerosa. Via een halftijdse opdracht werk ik in het buitengewoon onderwijs. Ik ben getrouwd met een fantastische, begripvolle partner die als trouwe supporter in de zaal aanwezig was op de Studie- en Ontmoetingsdag

Backpacken met IBD

Vanaf het begin van onze relatie was het duidelijk dat we beiden graag reizen. Na enkele citytrips en korte reisjes in Europa zochten we naar meer. Ondertussen gingen we twee keer op verkenning in Australië, proefden we van de Thaise cultuur en maakten we onze huwelijksreis in Guatemala.

Die verre reizen waren telkens voor een 4-tal weken. Iedere trip gebeurt met onze rugzak en verloopt op een andere manier. Elke reis heeft zijn eigen charmes en heel wat uiteenlopende ervaringen met dezelfde rode draad.

Voorbereidingen zoals opzoekingswerk over het land dat we bezoeken

  • Welke highlights willen we zien?
  • Hoeveel dagen reizen we doorheen het land?
  • Hoe trekken we rond, via welk transport?
  • Wat is de kostprijs?
  • Welke voedingsmiddelen vind je er?
  • Het aanvragen van glutenvrije maaltijden op de heen- en terugvluchten.

Voorbereidingen zoals check-up medicatie en vaccins

  • Het in kaart brengen van het ziekteverloop met bijhorende medicatie, a.d.h.v een aantal onderzoeken.
  • Welke medicatie moet ik op reis nemen?

Medicatie in functie van het ziekteverloop, landgebonden ziekten en noodmedicatie

  • Mag ik deze medicatie nemen in combinatie met IBD en zwangerschap? Voorbeeld: Malariapillen.
  • Welke vaccins moeten er genomen worden om mij te beschermen en het land in te mogen? Voorbeeld: covid-19, hepatitis.
  • Mag ik met mijn ziekteverloop en bijhorende medicatie de noodzakelijke vaccins nemen? Voorbeeld: immuniteitsgebonden medicatie gecombineerd met het gele griep-vaccin.
  • Kan ik mijn medicatie ter plaatse kopen en op deze manier plaats besparen?
  • Is mijn medicatie klimaatproof? Voorbeeld: suppo’s smelten bij warme temperaturen, waardoor je ze niet meer kan gebruiken. Voorbeeld: rectaal schuim kan moeilijker worden geplaatst bij warme temperaturen, omdat de flacon moeilijker voor een vast schuim zorgt.

De keuze van medicatie is sterk afhankelijk van het ziekteverloop en de producten waarmee ik optimaal functioneer.

Als noodmedicatie wordt er rectaal schuim meegenomen, omdat de werkzame stof - rekening houdend met het ziekteverloop en mijn lichaam - tot op heden een hele goede match is. Rectaal schuim voor een 4-tal weken neemt veel plaats in in onze backpack.

Ervaring

Enkele dagen rust bij aankomst (jetlag) vooraleer we verder reizen is noodzakelijk en kan wonderen doen. Het transport - ons vervoersmiddelen tijdens de reis - heeft een grote impact op mijn vermoeidheid. Hoogtepunten veroorzaken meestal vermoeidheid als weerslag, waarbij extra rust noodzakelijk is. Voeding bepaalt mee het goede of slechte verloop van de reis.

Toen we naar Guatemala reisden, kende ik mijn lichaam beter en kon ik mijn grenzen bepalen. We hielden rekening met mijn lichaam. Ik heb deze reis aangevat in een periode dat ik me goed voelde en de medicatie goed aansloeg. Hierdoor viel deze reis beter mee dan voorgaande reizen

Slotwoord

IBD hoeft leuke en avontuurlijke ervaringen helemaal niet in de weg te staan!

Het aanvaarden van de aandoening en niet opgeven is mijn boodschap, al is dit niet altijd even gemakkelijk.

Blijf dromen, durf doen en ga. Er blijft veel mogelijk!

Weliswaar op een ander tempo, maar dat maakt écht niets uit.

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken