Ga verder naar de inhoud

Het belang van vaccineren

Auteur: prof. dr. Marc Ferrante

Woensdag 10 april 2019. Het VTM-nieuws geeft het woord aan Dr Kris Gaublomme, huisarts in Maasmechelen. Hij stelt het nut van vaccinaties openlijk in vraag. Gekende pseudo-argumenten worden bovengehaald: “Vaccinaties veroorzaken autisme, vaccinaties kunnen vreselijke bijwerkingen hebben, vaccinaties bevatten giftige stoffen, vaccinaties overbelasten ons immuunsysteem, …”, stelt deze huisarts. Een man die toch zou moeten weten waarover hij praat… Zijn boodschap op het VTM-nieuws blijft echter niet zonder reactie. Meerdere collega’s, die voor hun uitspraken wel beroep doen op wetenschappelijke argumenten, komen in opstand. Ook Minister Maggie De Block reageert furieus. Even later erkent ook VTM de minder goede keuze om Dr Gaublomme voor te stellen als “een huisarts”, terwijl hij helemaal niet neutraal is in deze materie. Hij is immers de voortrekker van de Belgische antivaccinatielobby. Een lobby die vaak aandacht krijgt met opvallende uitspraken. Uitspraken die spijtig genoeg niet op wetenschappelijke evidentie gebaseerd moeten zijn om in de pers te komen.

Maar wat zijn dan de argumenten voor het wél uitvoeren van vaccinaties? De Xw-Wereldgezondheidszorgorganisatie (WHO) maakt het ons duidelijk. Vaccinatie blijkt één van de meest kosteneffectieve manieren te zijn om ziekten te voorkomen. Vaccins voorkomen vandaag 2 tot 3 miljoen doden per jaar. Als we de wereldwijde vaccinatiegraad nog zouden kunnen verbeteren, zouden er jaarlijks nog eens bijkomend 1,5 miljoen overlijdens kunnen worden vermeden. Je leest het goed: 1,5 miljoen! En neen, dit geldt niet alleen voor ontwikkelingslanden in Afrika, Azië of Zuid-Amerika. Ook in het Westen is er nood aan een goede vaccinatie.

Zo vonden onderzoekers in de Verenigde Staten dat 27,5% van de opnames bij patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa gerelateerd waren aan een infectie. Infecties die gepaard gingen met een verhoogde mortaliteit omwille van bijvoorbeeld ernstige longontstekingen, hersenontstekingen en het risico op een bloedvergiftiging.

Als een persoon een vaccinatie krijgt toegediend, willen we in het lichaam van die persoon een reactie veroorzaken van het immuniteitssysteem. Deze reactie beoogt een langdurige bescherming te veroorzaken zodat het lichaam bij een latere blootstelling aan een ziekteverwek­kende kiem meteen de beste verdediging kan opstarten en die kiem geen kans krijgt om de ziekte te veroorzaken.

Dit is niet al­leen nuttig voor de persoon die het vaccin krijgt, maar ook voor de personen met wie hij/zij samenleeft. De ziekte kan zich op die manier ook minder goed verspreiden.

Voor sommige vaccinaties komt iedereen in aanmerking. Dit zijn de zogenaamde basisvaccinaties, die we kennen van een organisatie zoals Kind & Gezin. De basis­vaccinaties zijn echter niet meer dezelfde als diegene die vroeger gehanteerd werden. Zo zullen vele volwassenen als kind niet gevaccineerd geweest zijn voor hepatitis B of humaan papillomavirus. Bovendien is van al deze vaccinaties maar 1 vaccin verplicht, zijnde het vaccin tegen polio(myelitis). Niet toevallig een ziekte die quasi niet meer voorkomt.

Opgelet, sommige basisvaccinaties moeten ook op volwassen leeftijd nog gegeven worden. Het typevoorbeeld is het vaccin tegen tetanus (de klem), dat om de 10 jaar herhaald moet worden.

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken