Ga verder naar de inhoud

Hoe omgaan met pijn: pijnmanagement = zelfmanagement

Auteur: Inez De Rijcker

En zelfmanagement is onmogelijk zonder bewustwording.

Ik deel in dit artikel een stukje van mijn eigen verhaal over chronische pijn die zich uitte in de vorm van fibromyalgie, CVS, burn-out en heel wat voedselintoleranties.

De druppel die mijn emmer met fysieke pijn deed overlopen was de denguekoorts die ik had opgelopen in Mexico, toen ik daar als vrijwilliger werkte met straatkinderen.

Er is nog steeds weinig info daaromtrent en al helemaal geen eenduidige oplossing. In het Tropisch Instituut werd me aangeraden om anti-inflammatoire medicatie te blijven slikken om zo de 'koorts' onder controle te krijgen. Ik wist niet wat er daardoor ondertussen in mijn darmen en microbioom aan het gebeuren was.

Ik begon meer en meer problemen te ondervinden met mijn vertering. Ik vermagerde, leek wel 6 maanden zwanger en voelde me compleet uitgeput. Pas jaren later begreep ik dat ik een lekkende darm had en daardoor ondervoed was geraakt en een auto-immuunziekte had opgelopen. De lange lijst van voedselintoleranties hielp niet echt om me fit en vrolijk te voelen en ik zakte steeds verder weg in eenzaamheid, onbegrip en frustratie.

Tot ik er echt genoeg van had en een manier wilde vinden om weer te kunnen leven in plaats van te overleven.

Ik opende uiteindelijk een zaak en bistro voor allergievrije voeding (Gusta Antwerpen) waar ik al mijn kennis kon delen met vele anderen die zoekende waren. Na een zware fysieke crash omdat ik over mijn grenzen bleef gaan, besloot ik ook het andere 'luik' te gaan onderzoeken (mijn mindset, gedachten, gedrag). Dit bracht me ertoe om in 2017 Healthinez pijncoaching op te richten en mensen met pijn te begeleiden zodat ook zij weer konden gaan leven.

Hierna deel ik graag een stukje uit mijn eigen ervaring en tips die ik ook meegeef aan mijn cliënten, die ze op hun beurt met succes toepassen.

Of het nu gaat over spierpijn, verteringsproblemen of vermoeidheid, er is altijd een onderliggende oorzaak: fysiek, mentaal of emotioneel. En als je niet naar de absolute oorzaak kijkt of durft te kijken, dan zal pijn een blijvende invloed hebben op jouw geluk, vrijheid en leven.

Om zelf je chronische pijn te managen, is het belangrijk om je bewust te worden van de onderdelen waarmee jij aan de slag kunt gaan. Ik bedoel hiermee de visie die je hebt ten aanzien van je situatie.

Ik bleef namelijk zelf jaren afwachten tot iemand anders me 'de gouden raad’, 'het wondermiddel’ of 'dé werkende therapie’ zou voorschotelen. Toen bleek dat er eigenlijk niet écht iets veranderde en ik vooral het gevoel had dat ik er helemaal alleen voor stond, ben ik de dingen vanuit een ander standpunt gaan bekijken.

Mijn huisdokter zei me dat de oplossing binnenin mij lag en niet van buitenaf zou komen. Ik had nooit begrepen wat ze daarmee bedoelde, tot op dat moment.

Als IK aan mezelf zou werken, zou IK misschien wél verandering kunnen creëren! Want ondertussen had ik al enorm veel onderzoek verricht omtrent fibromyalgie, CVS en chronische pijn en kwam ik steeds uit bij dezelfde conclusie.

ER ZIT IETS VAST! ER ZIT IETS GEBLOKKEERD!

En dat bedoel ik niet letterlijk of fysiek.

Zoals waarschijnlijk velen van jullie al vaak te horen kregen dat je pijn 'tussen je 2 oren zit’ en je hierdoor in het hokje ‘psychisch probleem’ terechtkwam, ervaarde ook ik hierbij heel veel weerstand.

Maar des te verder ik in mijn onderzoek ging en met des te meer patiënten, dokters en specialisten ik sprak, des te duidelijker het voor mij werd wat ze daarmee bedoelden. Ze bedoelden niet dat ik me de pijn inbeeldde, dat ik mentaal niet helemaal ok was en psychologische hulp nodig had, maar dat mijn denken, mijn kijk op mijn/het leven en mijn lichaam ergens onderweg verwrongen was geraakt. Door daar eens naar te kijken, was er misschien wel beterschap mogelijk.

Ik geloofde eerst zelf niet wat ik hier nu schrijf, want ik was me totaal niet bewust van het feit dat ik me niet goed in m’n vel voelde. Maar bij nader onderzoek kwam ik tot de ontdekking dat ik mezelf al jaren aan het wegcijferen was en daardoor heel erg gefrustreerd raakte. Ik gaf zoveel liefde, vriendschap en hulp, maar had steeds het gevoel dat ik zo weinig terugkreeg. Hierdoor voelde ik me eenzaam, onbegrepen en een buitenbeentje. Ik wist al een hele tijd dat ik mijn werk deed om anderen te plezieren, maar had mezelf nog nooit écht afgevraagd of ik er zelf ook gelukkig van werd. Zo werd ik leerkracht omdat mijn moeder en grootmoeder leerkracht waren en opende ik als zelfstandige een winkel omdat ik dacht dat ik daardoor wel respect van anderen zou krijgen. Ondertussen, achter de schermen, kwijnde ik beetje bij beetje weg, zonder het zelf door te hebben.

Ik kwam steeds vaker in de clinch te liggen met anderen, zelfs vrienden en familie. En elke keer stond ik voor een raadsel hoe het toch allemaal zover had kunnen komen. Toen ik in maart 2016 letterlijk in elkaar stuikte en niet meer wist waar ik was of wie ik was, moest ik wel mezelf eens onder de loep nemen. Geloof me, een moeilijke taak, maar wel eentje die me op het punt bracht van meer geluk, vrijheid en energie.

Door heel erg eerlijk te zijn over hoe ik tot dan toe in mijn leven had gestaan, de beslissingen die ik had genomen en vooral waarom ik ze had genomen (“anderen plezieren”) en eens stil te staan bij wat IK ECHT wilde in mijn leven, stond ik versteld van mezelf (en niet op een positieve manier).

• Waarom had ik al die jaren gefocust op het ‘pleasen’ van anderen?

• Waarom had ik al die jaren gedaan wat ik dacht dat anderen wilden dat ik deed?

• Waarom had ik al die jaren mezelf weggecijferd omwille van het idee dat je op die manier liefde en vriendschap krijgt?

Er ging een nieuwe wereld voor me open.

• Eentje waarin ik leerde dat IK keuzes mocht maken die goed waren voor MIJ en dat dat niet egoïstisch was.

• Eentje waarin ik leerde dat ik gelukkig kon zijn als IK deed wat IK graag wilde doen.

• Eentje waarin ik liefde en vriendschap kon ontvangen door gewoon TE ZIJN WIE IK BEN.

Geloof me, dat was niet alleen voor mij, maar ook voor anderen in mijn omgeving een aanpassing. Want ik zei niet meer overal ja op. Ik deed niet meer alles voor een ander. Ik koos vaker voor mezelf en mijn gezondheid (en ging dus soms niet in op bepaalde uitnodigingen voor feestjes of afspraken).

Maar wat ik in die jaren leerde, was dat als ik koos voor mezelf, als ik koos voor wat ik graag wilde, als ik koos voor wat ik nodig had … ik veel meer vriendschap, respect en liefde kreeg dan ik ooit voor mogelijk had gehouden.

En dus besloot ik om in 2018 mijn droom in vervulling te laten gaan en warmere oorden in Zuid-Spanje op te zoeken. Velen verklaarden me gek, maar ik voelde al meer dan 15 jaar de drang en de nood om te leven op een plek die beter bij mij paste.

En doordat ik me nu veel gelukkiger en vrijer voel, beter voor mezelf kan zorgen en positiever in het leven kan staan, heb ik quasi geen pijn meer van m’n fibromyalgie en stap ik ‘s morgens vol energie uit mijn bed om de dag te beginnen.

Zelfmanagement betekent voor mij dus ook echt jezelf managen, jezelf liefdevol bijsturen door met een open blik te durven kijken naar jezelf en te durven toegeven dat je het misschien anders en beter kan doen. Jezelf managen is elke dag opnieuw bewust zijn van je gedachten en gewoonten en ze omarmen wanneer je het goed doet en zelfkritisch bijsturen wanneer je hervalt in oude patronen.

Lukt mij dat elke dag? Nee hoor 😉 Ik ben ook maar een mens van vlees en bloed, maar door alle ervaring die ik de voorbije jaren heb opgebouwd, duurt die hervalperiode niet meer zolang en zit ik snel weer op de goede weg. Durf dus eens met een open blik naar jezelf te kijken en toe te geven dat JIJ de enige bent die iets kan doen aan JOUW leven. Dat JIJ diegene bent die keuzes maakt over hoe JOUW leven eruitziet. Dat JIJ kan kiezen om het glas halfvol te zien in plaats van halfleeg. En dat als JIJ jezelf graag durft zien, er misschien wel een hele hoop spanning uit je lichaam kan verdwijnen.

Want dát is zelfmanagement 🙂

Wil je er graag meer over weten, grasduin dan zeker een keer door mijn website www.healthinez.be. Hier kan je je ook aanmelden voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken

Platinum

Gold

Silver

Coloplast - Fresenius Kabi - Mendes S.A. - Norgine - Tillotts Pharma - Viatris - Bristol Myers Squibb - ProDigest