Ga verder naar de inhoud

Middelbare school/ universiteit/ hoge school

Auteur: prof. dr. Elisabeth De Greef

Je kreeg net als diagnose dat je een inflammatoire darmziekte hebt en mag nu terug les volgen. Je zal je misschien wat anders voelen dan de anderen, nu je weet dat je verzorging nodig hebt en aandacht zal moeten besteden aan je lichaam en jezelf.

Weet dat dit niet op je gezicht te lezen staat. Anderen gaan niet spontaan weten wat er met jou gebeurd is en kunnen daarom soms ongepaste opmerkingen geven. Dat is niet altijd slecht bedoeld, maar komt vaak voort uit onwetendheid. De medische informatie over jouw lichaam behoort jou toe. Jij beslist met wie je deze informatie deelt. Niemand kan je hiertoe verplichten.

Sommigen willen eerst wat wachten om deze informatie te delen, anderen zijn hier vrij snel open over. Je moet vooral doen waar je jezelf het beste bij voelt. Je mag er best even over nadenken aan wie je deze informatie gaat delen. Het is ook goed om weten hoe je dat gaat doen. Je kan in het kort vertellen wat een inflammatoire darmziekte is en wat het inhoudt voor jouw dagelijkse leven. Het is fijn om steun te vinden bij vrienden die hiervan op de hoogte zijn, je begrijpen en je kunnen verder helpen.

Het kan wel handig zijn dat op school de leerkrachten op de hoogte zijn van je ziekte. Net als de tutoren aan de hogeschool of de universiteit. Voor jou is het misschien een grote stap, maar ze hebben wel vaker jongeren met chronische ziekten begeleid. Als ze op de hoogte zijn, wordt het onderwerp bespreekbaar en kunnen ze hiermee ook rekening houden. Misschien is er wel een specifieke begeleider of zorgjuf/meester voor leerlingen met extra zorgen. Deze persoon kan je aanspreekpunt worden binnen je onderwijsinstelling.

Je voorkomt dat er verkeerde ideeën over jou gevormd worden omwille van je afwezigheden, enz. Er kan lesmateriaal ter beschikking gesteld worden als je lessen gemist hebt. Weet bovendien dat dit vertrouwelijke informatie is die ze niet zonder jouw toestemming kunnen delen.

Scholen kunnen een aantal aanpassingen doen om je leven op school te vergemakkelijken. Het is best dit op voorhand te bespreken met je leerkracht. Men kan:

- Nagaan hoe je gemiste leerstof kan inhalen als dit nodig blijkt: je wat meer tijd geven om de leerstof door te nemen of eventueel enkele bijlessen geven als je veel gemist hebt; nota’s verzamelen voor de gemiste leerstof.

- Afspraken maken als je tijdens de lessen moet eten of drinken.

- Vrije toegang krijgen tot het toilet, ook tussen de lessen of tijdens de lessen. Niet tijdig kunnen gaan, kan soms veel last geven. Als dat nodig zou zijn, kan er hiervoor een pasje gemaakt worden.

- Vragen naar een alternatief toilet als de leerlingentoiletten te ver van de klas liggen. Misschien mag je dan gebruik maken van het leerkrachtentoilet als dat dichterbij is.

- Zorgen dat de leerkrachten weten dat je soms te laat kan zijn omwille van je ziekte.

- Extra tijd of een ander schema voor de examens voorstellen in functie van wat je op dat moment aankan.

- Als je op excursie gaat ervoor zorgen dat er iemand van de begeleiders op de hoogte is van jouw situatie zodat die jou kan helpen met onder meer het vinden van een toilet. Bij activiteiten op verplaatsing kan je zelf ook mee voor een oplossing zorgen door ervoor te zorgen dat je ergens vroeg genoeg kan zijn om de omgeving en het dichtstbijzijnde toilet te ontdekken.

Er zijn zeker een aantal zaken waar je zelf al rekening mee kan houden en die in overleg met je leerkracht gemakkelijk te realiseren zijn:

- Vraag om dicht bij de deur te mogen zitten zodat je vlot naar buiten kan als je naar het toilet moet.

- Zorg voor een pasje zodat je zonder veel uitleg het toilet kan gebruiken tijdens de les of tussen de lessen door.

- Zorg dat je je reservekledij kan bewaren op een aangepaste plaats die voor jou vlot toegankelijk is.

- Hou je medicatie goed bij, zeker als je deze ook op school moet innemen. Als je er moeite mee hebt, vraag dan hulp aan je leerkracht.

Moet je toch omwille van een lange hospitalisatie of een moeilijk ziekteverloop veel school missen, dan zijn er de ziekenhuisschool, Bednet of zelfs thuisscholing om je hierbij te helpen.

We weten dat stress een slechte invloed kan hebben op je ziekteverloop: examens, huiswerk, opdrachten, deadlines, … al deze zaken kunnen stress veroorzaken. Het is daarom belangrijk om te herkennen wat je spanning geeft en hiervoor oplossingen te zoeken. Ontspannen is belangrijk voor iedereen. Sporten, yoga, meditatie, begeleiding door een stresscoach of psycholoog… het zijn allemaal manieren om de stress weg te werken. Zoek uit wat voor jou het beste werkt! Leer vooral luisteren naar je lichaam en naar jezelf.

Vermoeidheid kan je ook parten spelen in je schoolwerk. Doseren is ook hier de boodschap. Probeer studiemomenten af te wisselen met rustmomenten of momenten van ontspanning. Probeer op tijd naar bed te gaan en voldoende te slapen. Rust en regelmaat zijn zeker aan te raden.

Dit lijkt voor jou misschien een hele opdracht, maar weet dat je hier niet alleen in staat. Vele jongeren zoals jou hebben met succes hun hogere studies afgerond. Laat je vooral niet ontmoedigen als het eens wat moeilijker gaat of als het tegenzit!

(*)- Ziekenhuisschool: type 5 onderwijs, sinds kort heeft het UZB deze erkenning, maar ook bv. Inkendael, het Zeepreventorium enz. (kleuter, basis en secundair)

- TOAH: tijdelijk onderwijs aan huis: alle info op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/ouders/ondersteuning-en-begeleiding/langdurig-of-chronisch-ziek/tijdelijk-onderwijs-aan-huis (kleuter, basis en secundair)

- Bednet: chronisch of langdurig zieke kinderen . voorwaarden https://www.bednet.be/wat-is-bednet/bednet-aanvragen (vanaf 5 jaar)

- Voor hoger onderwijs best kijken op site van inclusie hoger onderwijs https://www.siho.be/nl

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken