Ga verder naar de inhoud

Ik ga op reis en neem mee...

Auteurs: Liesbeth Moortgat en Patsy Vlieghe

Reizen zou eigenlijk een plezier moeten zijn, maar voor mensen met een chronische darmziekte zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kan op reis gaan een stressvolle activiteit zijn.

Onzekerheid over het feit of je wel zal kunnen vertrekken, angst om een opstoot te krijgen tijdens je verblijf, stress over de lange rit waarbij je mogelijks dringend naar het toilet zal moeten.

Als IBD-patiënt kijk je deze zorgeloze periode vaak met de nodige onzekerheden tegemoet. Vakantie is een periode waarin je volop moet kunnen genieten, roept vaak erg stresserende vragen en twijfels op.

Maar op vakantie gaan hoeft helemaal niet frustrerend of stressvol te zijn, met een goede planning en voorbereiding kan reizen toch ontspannend zijn, daarom gaan we samen met jullie de koffers pakken.

Voorbereiding is de sleutel tot een zorgeloze vakantie.

Overleg

Bespreek je reisplannen tijdig met je (huis)arts of IBD-verpleegkundige. Afhankelijk van de reisbestemming die je in gedachten hebt, kan dan nagekeken worden welke voorbereidingen noodzakelijk zijn.

Een medisch verslag (in het Engels) is soms wel handig om bij te hebben, een voorbeeld hiervan kan je terugvinden via

http://ibdpassport.com/sites/a...

Het is ook nuttig om vooraf met het IBD-team te bespreken wat je kan doen indien je een opflakkering krijgt tijdens je verblijf in het buitenland, overloop de mogelijke noodmedicatie die je kan innemen en zorg voor voldoende voorschriften en medicatievoorraad.

Neem de contactgegevens mee van je arts/verpleegkundige. Indien je langere tijd naar het buitenland gaat, kan het handig zijn om vooraf te bekijken waar zich in de omgeving van uw verblijfplaats ziekenhuizen bevinden die gespecialiseerd zijn in IBD. Via de Engelstalige website www.ibdpassport.com kan je nagaan waar je terecht kan en welke ziekenhuizen vertrouwd zijn met uw ziekte, zorg ook dat je de belangrijkste woorden kent die met je ziekte te maken hebben in de taal van het land waar je verblijft.

Vervoer

Alvorens een reis te boeken, denk na over de bestemming waar je naar toe wenst te gaan, hoe is dit bereikbaar, kan ik met de wagen, bus , trein of moet ik het vliegtuig nemen. Stel jezelf de vraag op welke manier je het meest comfortabel kan reizen.

Voordeel met de wagen of camper is dat je kan stoppen wanneer je zelf wenst, maar het probleem is soms dat je niet altijd onmiddellijk weet of er een toilet in de buurt is of hoe ver het nog is, daarom kan je gebruik maken van de WC-app die je kan installeren op je GSM, een soort GPS waar je kan zien waar je bent en waar de toiletten in de omgeving zijn. Een plaats reserveren dichtbij het toilet op trein, bus of vliegtuig kan ook nuttig zijn, het is vaak een meerprijs maar het bespaart je alvast een pak minder stress. Aan het raam zitten is natuurlijk leuk maar een zitje aan het gangpad is toch wel praktischer, want niets is vervelender om voortdurend te moeten vragen of je eens mag passeren, voornamelijk tijdens een nachtelijke reis is dit oncomfortabel.

Betreffende voeding tijdens de reis, voorzie je best zelf tussendoortjes of licht vooraf de vervoersmaatschappij in indien je aangepaste voeding wenst.

Wees alert op het risico op trombose indien je een lange reis voor de boeg hebt. Diepe veneuze trombose (DVT) kan een risico zijn bij lang stilzitten. Lange vliegtuigreizen (>8u) veroorzaken een groter risico, maar ook lange ritten in de wagen, bus of trein kunnen het risico verhogen.

Mensen met IBD hebben 3 keer meer risico om DVT te ontwikkelen. Het risico wordt verhoogd indien je een ernstige opstoot hebt of onlangs een ingreep hebt ondergaan.

Je kan enkele eenvoudige preventieve maatregelen in acht nemen om het risico te verlagen:

➢ Het dragen van losse comfortabele kledij

➢ Genoeg beenruimte voorzien

➢ Regelmatig rechtstaan en een stukje rondwandelen

➢ Geen alcoholische consumpties nuttigen

➢ Geen slaaptabletten innemen

➢ Steunkousen dragen

➢ Aspirine heeft hier géén plaats. Het heeft geen bewezen effectiviteit bij vliegreizen, maar kan wel bijwerkingen geven (o.a. maagbloeding).

Vaccinatie

Belangrijk is ook om vooraleer definitief te boeken te bekijken welke vaccinaties er vereist zijn, dit kun je terugvinden op de site van het tropisch instituut van Antwerpen reisgeneeskunde (https://www.itg.be/N/reisgenee...), aan de linkerkant van de webpagina vind je in de brochure nuttige informatie over gezond op reis, rechts kan je het land van bestemming ingeven en krijg je onmiddellijk een overzicht van al de nodige vaccinaties, risico op tuberculose en malaria. Mensen die behandeld worden met immunosuppressieve geneesmiddelen (geneesmiddelen die de afweer doen dalen) geen levende vaccins (zoals gele koorts) mogen toegediend krijgen. Indien je dit toch wenst moet de behandeling met immunosuppressiva 3 maanden gestopt worden alvorens het vaccin toe te dienen en na toediening moet nogmaals 3 weken gewacht worden vooraleer je behandeling opnieuw mag opgestart worden. Het is belangrijk dat je voor je boekt daarnaar kijkt, zodanig dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Malaria medicatie mag je 1 tot 2 dagen voor vertrek starten, dagelijks 1 tablet en dit tot 7 dagen na terugkomst, belangrijk is wel de malariapreventie. Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet overgebracht door de anophelesmug, probeer muggenbeten te vermijden door licht gekleurde kledij te dragen, armen en benen te bedekken en vooral bij valavond, een insecten verdrijvend middel zoals DEET 50 procent te gebruiken. Slaap ’s nachts onder een muskietennet en zorg dat de ruimte mugvrij is voor het slapengaan.

Via www.ibdpassport.com kunnen we ook zien welke hulpverlening er is over de hele wereld, vooral belangrijk tegenwoordig voor Erasmus-studenten, die voor 3 maanden naar het buitenland vertrekken, is dit perfect mogelijk om je medicatie ter plaatse toegediend te krijgen indien de verzekering het vooraf toestaat.

Medicatie

Het is altijd nuttig om de originele verpakking mee te nemen van je medicatie. Ga je met het vliegtuig, neem dan uw medicatie mee in je handbagage en eventueel samen met een verslag van je arts. Laat zeker de medicatie niet achter in de laadruimte van het vliegtuig, door te lage temperaturen kan het product immers minder werkzaam worden. Wanneer je medicatie in vloeibare vorm (spuiten of pennen) meeneemt, moet je een bewijs hebben van je arts dat je deze medicatie nodig hebt. Laat sowieso weten dat je dergelijke medicatie bijhebt, eventueel kan je vragen om de medicatie tijdens de reis in de koelkast te bewaren.

Als je met de wagen reist kan het soms te warm worden in de koffer, het is dan ook beter om je medicatie in een koelelement te leggen, let wel op dat het niet bevriest!

Zorg dat je een medicatie noodkit bij hebt voor het geval dat er zich problemen voordoen, bespreek dit ook met je arts wat je best meeneemt naargelang het land van bestemming. Mogelijke inhoud van een medicatie-noodkit kan omvatten: een middel tegen diarree en buikkrampen, ORS in geval van uitdroging en een algemene pijnstiller. In uitzonderlijke gevallen kan het aangewezen zijn om corticosteroïden en antibiotica( in samenspraak met je arts) mee te nemen.

Verzekeringen

Zorg ervoor dat je reisverzekering in orde is, doe de moeite om na te vragen wat inbegrepen is, bijvoorbeeld kan je gerepatrieerd worden? Wat bij opname in het ziekenhuis?,… In bepaalde gevallen moet je een bijkomende verzekering afsluiten, afhankelijk van je reisbestemming. Bv. voor reizen naar de USA, is soms bevestiging arts nodig voor de afreis

Kijk ook na wat er allemaal via de mutualiteit kan, zodanig dat je ook niet dubbel verzekerd bent. Denk ook aan een annulatieverzekering zodanig dat je de reis te allen tijde kan annuleren indien nodig en dit zonder stress te moeten hebben over een terugbetaling. Vaak zit aan uw kredietkaart een annulatieverzekering verbonden, je kan ook een annulatieverzekering afsluiten voor het hele jaar of met de reis die je boekt, maar zorg in alle geval dat je er een hebt.

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree is een echte pretbederver. Het risico om reizigersdiarree op te lopen is afhankelijk van je reisbestemming. In Afrika, Azië en Zuid-Amerika is het risico bijvoorbeeld veel hoger dan in Noord- Amerika, Australië of Europa.

In het geval van reizigersdiarree is voorkomen beter dan genezen, het is dan ook uiterst belangrijk voor alle reizigers, maar zeker voor jullie met IBD om onderstaande preventieve maatregelen in acht te nemen:

➢ Zorg voor een goede handhygiëne

➢ Gebruik altijd flessenwater, ook om je tanden te poetsen. Drink enkel flessenwater waarvan het zegel niet verbroken werd. Alternatief: water koken/ontsmetten.
Thee/koffie is normaal veilig (let wel op met lokale gebruiken).
➢ Geen ijsblokjes, tenzij je zeker weet dat deze gemaakt werden met flessenwater
➢ Vermijd rauwe groenten
➢ Eet enkel ijsjes uit een gesloten verpakking
➢ Zorg dat alle voedsel goed gaar gekookt is
➢ Geen water inslikken bij douchen, zwemmen,…
➢ Voeding kraampjes uit den boze
➢ Fruit altijd schillen.

Of zoals de Engelsen zeggen: ’Boil it, cook it, peel it or forget it’. Preventief innemen van antibiotica en/of antidiarretica is weinig zinvol.
Indien je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch last krijgt van reizigersdiarree is het erg belangrijk om voldoende zout en vocht in te nemen.
Daarnaast moet je aandacht hebben voor mogelijke alarmsymptomen, zoals koorts >38,5 >24u, plots optreden van bloed/slijmverlies en/of hevige krampen.
Indien je geen last hebt van bijkomende alarmsignalen volstaat het om voldoende te drinken en eventueel een antidiarreticum in te nemen. Bij het optreden van alarmsymptomen (en zeker bij reizen >16 dagen naar Azië en Afrika) gebruikt men ook best het antibioticum Azithromycine 1gr. Bij het reizen naar risicogebieden voorzie je dus best deze medicatie, uiteraard enkel in te nemen bij het optreden van alarmsymptomen.

Zonlicht

Iedereen weet dat we voorzichtig moeten omspringen met zonlicht. Mensen die behandeld worden met Imuran® (azathiopirine), Puri – Nethol, Infliximab (Remicade®, Remsima®, Inflectra®) of adalimumab (Humira®) zijn echter nog gevoeliger voor de nadelige invloeden van de zon. Deze medicatie maakt je huid nog kwetsbaarder voor de schadelijke gevolgen van de zon, dus smeren met hoge factor (SPF 50+) is aangewezen.

En niet alleen als je op het strand of bij het zwembad gaat ‘zonnebaden’, maar net zo goed als je in de tuin werkt, een wandeling maakt of een fietstochtje doet. De blote armen of benen en je gezicht worden dan net zo goed aan een zonnebad blootgesteld, waardoor je die best om de 2 uur insmeert. Gebruik van zonnebank en/of -hemel wordt ook afgeraden...

Reizen met een stoma

Een stoma hoeft je er niet van te weerhouden om op reis te gaan. Wanneer je als stomadrager op reis gaat betekent dit vaak extra planning en voorbereiding. Zeker wanneer je voor een langere periode van huis bent. Extra aandacht is nodig voor mensen met een stoma die reizen naar warme landen, warm weer en zonnecrème kunnen namelijk de kleefkracht van je stomaplaat beïnvloeden. Overleg voor vertrek tijdig met je stomaverpleegkundige.

Reizen met TPN

Ook voor patiënten die dagelijks TPN (totale parenterale voeding) toegediend moeten krijgen is reizen mogelijk. Dit organiseren vraagt echter wel een degelijke voorbereiding, vooraf en TIJDIG overleggen met je IBD-team is hier zeker noodzakelijk.

Besluit

Reizen moet en kan leuk zijn, ook voor mensen met IBD. Overleg tijdig met de betrokken partijen. Kies een bestemming die best past bij je individuele situatie. Wees voorbereid op diverse situaties en voorzie een medicatie-noodkit, een noodkit voor hulp bij onverwacht stoelgangverlies en eventueel extra bescherming. Hou de contactgegevens van je IBD -centrum op zak. Ga op zoek naar de mogelijkheden en niet naar de beperkingen.

En vooral GENIET van je vakantie!

Bron: Crohniek 145

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken