Ga verder naar de inhoud

Een passende job met de steun van het "Gespecialiseerd Team Bemiddeling"

Auteur: Bart Coopman

Werk vinden en houden met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa is niet altijd vanzelfsprekend. Ondersteuning door organisaties zoals GTB kan daarom een welgekomen duwtje in de rug zijn.

Sarah vond een passende job met de steun van GTB

Ik ben Sarah, 32 jaar en ik leef al meer dan tien jaar met de ziekte van Crohn.

Dat was een weg vol ups en downs.

Op het moment dat mijn diagnose werd gesteld, stortte mijn wereld in. Mijn sociale leven werd beperkt door de constante pijn en vermoeidheid. Ik durfde er zelfs niet aan denken om te kunnen werken. Via mijn arts hoorde ik over GTB en ik besloot contact met hen op te nemen. Vanaf het eerste gesprek voelde ik me begrepen.

Via GTB kreeg ik onder meer de kans om stage te lopen als administratief medewerker bij een bouwbedrijf. De stage startte onzeker en zoekend, maar evolueerde al snel in een geweldige ervaring. Ik bouwde er niet enkel werkervaring op, mijn zelfvertrouwen groeide mee. Dat was het duwtje dat ik nodig had!

Ondertussen heb ik een vaste job als administratief medewerker. Ik werk er 3/5e en mijn werkgever houdt rekening met mijn situatie. Zo kijken ze er niet (meer) van op als ik weer eens ‘als een speer’ naar het toilet spurt. Ze zijn ook flexibel als ik een doktersafspraak of een slechte dag heb.

Dankzij GTB vond ik niet alleen een job, ik kreeg ook een nieuwe kans op een normaal leven.

Een traject op maat

GTB – het Gespecialiseerd Team Bemiddeling – helpt mensen met gezondheidsproblemen of een beperking bij het vinden van betaald werk in het gewone arbeidscircuit, als zelfstandig ondernemer of in de sociale economie.

Iedereen krijgt bij GTB een persoonlijke bemiddelaar toegewezen. Troeven en mogelijkheden worden in kaart gebracht en er wordt gekeken hoe deze kunnen worden ingezet en versterkt in een job. Bij het zoeken, vinden en behouden
van (job)mogelijkheden wordt rekening gehouden met ieders drempels en moeilijkheden.

De ondersteuning is maatwerk en gericht op actie: individuele gesprekken, groepsmomenten, een korte opleiding, een sollicitatietraining, een stage… Hindernissen rond werk worden aangepakt in individuele gesprekken of tijdens korte workshops. Stages zorgen ervoor dat je op een werkplek zelf kan ervaren wat haalbaar is.

Een multidisciplinair team van artsen, ergotherapeuten en kinesitherapeuten brengt het medische en fysieke functioneren in werksituaties in kaart. Zo worden de mogelijkheden en drempels naar werk nog duidelijker.

Samenwerking met werkgevers

Een belangrijk pluspunt in de ondersteuning door GTB zijn de goede contacten met werkgevers uit verschillende sectoren. Door hun jarenlange ervaring ondersteunt GTB mensen gericht bij het bespreken van hun persoonlijke situatie en noden met een werkgever. Bovendien helpen ze de werkgever bij het aanvragen en inzetten van tewerkstellingsondersteunende maatregelen zoals individueel maatwerk en werkpostaanpassingen.

Eva Verbaenen is sollicitatietrainer bij GTB. Zij heeft 3 praktische tips:

1. Spreek erover. Het is een open
deur intrappen, maar spreek over
je problematiek met de werkgever. Alleen dan kan rekening worden gehouden met je situatie. En stel dat de werkgever negatief reageert tijdens het sollicitatiegesprek, dan is dit voor jou misschien niet de juiste omgeving.

2. Illustreer jouw situatie met concrete voorbeelden en oplossingen. Omschrijf de situatie, vertel wat je hebt gedaan en welk resultaat dit heeft opgeleverd. Dat helpt de werkgever om jouw situatie beter te begrijpen.

3. Zoek een vertrouwenspersoon bij wie je terecht kan. Dat hoeft niet altijd je leidinggevende te zijn, het kan ook een collega zijn met wie je een goede band hebt. Die persoon kan jou helpen wanneer het even wat minder met je gaat.

Beroep doen op de dienstverlening van GTB

Wil je graag ondersteuning bij het vinden van gepast werk?

Schrijf je dan eerst in bij VDAB. Dat kan online via www.vdab.be of op het gratis nummer 0800 30 700. Je hoeft niet werkloos te zijn om in aanmerking te komen voor ondersteuning. Dat kan ook als je een ziekte- of invaliditeitsuitkering ontvangt en zelfs als je nog een lopende arbeidsovereenkomst hebt.

VDAB bekijkt samen met jou welke ondersteuning het beste bij jou past. Je VDAB-bemiddelaar meldt je dan aan bij GTB.

Meer informatie

Op de website van GTB vind je naast meer informatie over hun dienstverlening ook heel wat inspirerende klantenverhalen. www.gtb.be

GTB ontwikkelde samen met verschillende organisaties de roadmap ‘I know how’. Die ondersteunt werknemers, werkgevers én zorgprofessionals bij het behoud of de hervatting van werk. De roadmap is overzichtelijk en bevat heel wat praktische tips.

Neem een kijkje op www.iknowhowvlaanderen.be


Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken