Ga verder naar de inhoud

Hoe de ziekte bespreken met mijn kind?

Autheur: Bep Keersmaekers

Sommige mensen redeneren dat het beter is om kinderen niet te belasten met moeilijke zaken, zoals het hebben van een chronische darmziekte, of hebben de neiging de situatie te minimaliseren. De meeste kinderen kennen hun ouders echter heel goed en voelen feilloos aan wanneer er iets niet pluis is. In het ongewisse gelaten worden kan dan net meer bezorgdheid veroorzaken dan wanneer er duidelijkheid wordt gecreëerd. Situaties verschillen natuurlijk erg voor patiënten die de diagnose al hadden alvorens ze kinderen kregen ten opzichte van patiënten die de diagnose pas krijgen nadat ze kinderen krijgen. Ook bij opstoten is het echter belangrijk kinderen goed in te lichten. Als ouder maak je zelf de inschatting waar je kind klaar voor is, mede afhankelijk van zijn/haar leeftijd. Bij een jonger kind is het belangrijk de informatie op kindermaat te presenteren, en wellicht eerder “druppelsgewijs”. Bij grotere kinderen en jongeren kan er al een rustig gesprek over worden gevoerd.

Al voelt het contra-intuïtief, probeer de ernst van de toestand correct en transparant over te brengen. Geef het kind tijd deze informatie te verwerken. Geef ook ruimte aan eventuele bezorgdheid en geef eerlijk antwoord op zijn/haar vragen, ook al is dat antwoord “dat weten we niet”. Benoem de ziekte bij naam en vertel ook over de medicatie die je neemt. Vertel of er bepaalde dingen zullen veranderen voor het gezin (al is het voor een bepaalde periode), maar ook wat er niet verandert. Als de coronamaatregelen het toelaten, kun je je kind ook een keer meenemen naar het ziekenhuis om te laten zien hoe de dingen in zijn werk gaan (bv. bij het krijgen van een infuus).

Kinderboek "Mama heeft Crohn"

Hoe leg je je kinderen uit dat je de ziekte van Crohn hebt?

Het is niet altijd makkelijk om daarop te antwoorden of om een gesprek met kinderen op gang te brengen.

Daarom is er nu het geïllustreerde verhaal “Mama heeft Crohn.”

Het is het eerste kinderboek over Crohn in het Nederlands.

Het boekje helpt je om de ziekte, en alles wat erbij komt kijken, op kindermaat uit te leggen.

“Mama heeft Crohn” kwam er op initiatief van de Belgische vestiging van het biofarma bedrijf Takeda, het Kortrijkse AZ Groeninge en Suzan Planckaert en Julie Wante, twee studentes voedings- en dieetkunde van de Odisee Hogeschool uit Gent.

Video

Ook de video ‘Mama heeft Crohn’ helpt je om de ziekte en alles wat erbij komt kijken op kinderniveau uit te leggen. In de video zie je hoe een gezin omgaat met de ziekte van de moeder en hoe ze het aan de kinderen uitleggen. De moeder kan bijvoorbeeld nog mee naar het pretpark, maar moet regelmatig rusten en naar het toilet.

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken