Ga verder naar de inhoud

Ziekte van Crohn en orale pathologie

Aangezien de ziekte van Crohn (Inflammatory Bowel Disease) een auto-immuunziekte is, kan het voorkomen dat naast de ontstekingen die vooral optreden in de darmen, ook bijkomende klachten ontstaan ter hoogte van de huid, ogen, gewrichten, maar ook in de mond.

De orale laesies/reacties ontstaan bij 10 tot 20 % van de patiënten. Ze treden meestal op in de buccale mucosale weefsels. Ze uiten zich vaak als afteuze ulcera (zie meer informatie Scheper HJ, Brand HS. Orale aspecten van de ziekte van Crohn. Ned Tijdschr Tandheelkunde 2000; 107:413-416).

De laesies worden soms behandeld met topische corticosteroïden. Bij hevige manifestaties kan uitzonderlijk worden overgegaan tot het gebruik van systemische corticosteroïden of immunosuppressieve medicatie (meer info zie Color Atlas of Oral Diseases George Laskaris – Orale manifestaties van de ziekte van Crohn – NTVT).

Daarnaast leren we uit recent onderzoek (UM Medical and Dental Schools) dat een slechte mondhygiëne en de daaruit volgende gingivitis en parodontitis (meer informatie zie www.parodontologie.be) IBD verergert. Parodontitis leidt enerzijds tot een onevenwicht in het normaal gezond microbioom in de mond. Deze ziekteverwekkende bacteriën verplaatsen zich vervolgens naar de darmen, dit is de directe impact op IBD. Via een andere route activeert anderzijds parodontitis de T-cellen van het immuunsysteem in de mond. Deze T-cellen verplaatsen zich naar de darmen waar ze ook de ontsteking verergeren; de immuunrespons van de darmen wordt zo overgeactiveerd (meer info zie: Slechte mondhygiëne veroorzaakt inflammatoire darmziekte - dental INFO).

Om die reden benadrukken we dat een goede mondhygiëne en het behandelen van gingivitis en parodontitis moet worden bekeken als belangrijke co-factor bij het behandelen van IBD.

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken

Platinum

Gold

Silver

Coloplast - Fresenius Kabi - Mendes S.A. - Norgine - Tillotts Pharma - Viatris - Bristol Myers Squibb - ProDigest