Ga verder naar de inhoud

Een stoma is een kunstmatige darmuitgang. Uiteindelijk heeft slechts een minderheid van de IBD-patiënten er een nodig. Rond het dragen van een stoma leven nog veel taboes, ook al wegen de voordelen in veel gevallen duidelijk op tegen de ongemakken. Een stoma kan je levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren, en soms zelfs je leven redden.

Er zijn vele soorten stoma’s maar voor IBD wordt meestal een ileostoma of dunne darm stoma aangelegd: een kunstmatige uitgang van de dunne darm. De dikke darm en eventueel de endeldarm worden dan buiten werking gesteld of weggenomen. Het laatste stukje van de dunne darm wordt dan naar buiten geleid en aan de buikwand vastgehecht, meestal aan de rechterzijde van de buik onder de navel.

Een colostoma of dikke darm stoma is een kunstmatige uitgang van de dikke darm, als een deel van die dikke darm en eventueel de endeldarm verwijderd zijn. Ook dit gebeurt via een opening in de buikwand, meestal aan de linkerzijde onder de navel.

Het grootste verschil is dat je bij een colostoma mogelijk minder vocht verliest omdat het nog kan opgenomen worden in het resterende deel van de dikke darm en dat ook zouten, kalium en andere voedingsstoffen vaak beter opgenomen worden. Een colostoma kan je ‘spoelen’, waardoor je een tijd vrij kunt zijn van ontlasting. Bij een ileostoma is er voortdurend een dunne ontlasting

Een stoma is niet noodzakelijk permanent. Bij een ileoanale anastomose (sluitspiersparende ingreep) brengt de arts soms een tijdelijke stoma aan om de inwendige wonden te laten herstellen. Na het herstel wordt een pouch (zie verder) aan de sluitspier gehecht en wordt de stoma opgeheven

Bron: Patiëntengids “Leven met een inflammatoire darmziekte”

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken