Ga verder naar de inhoud

Corticosteroïden lijken op cortisol, een hormoon dat in ons eigen lichaam wordt aangemaakt in de bijnier. Het is een stresshormoon dat ook het immuunsysteem kan onderdrukken.

‘Corticosteroïden’ is een verzamelnaam voor de talloze chemische varianten ervan. Het zijn krachtige ontstekingsremmers die snel en doeltreffend werken. Sommige van deze middelen werken door het hele lichaam heen (systemisch), andere enkel lokaal in de darm.

Nadeel is dat corticosteroïden behoorlijk wat bijwerkingen hebben. Deze bijwerkingen treden vooral op bij hoge doseringen en langdurig gebruik. De klassieke ‘systemische’ corticosteroïden (o.a. prednison en methylprednisolon) hebben vaker bijwerkingen dan de nieuwere ‘lokale’ middelen als budesonide en beclomethasone dipropionaat, die in de lever snel worden afgebroken.

Het is belangrijk om de voor- en nadelen van corticosteroïden goed af te wegen. Ze komen niet in aanmerking als onderhoudsbehandeling. Maar op korte termijn (enkele weken tot maanden) zijn ze een zeer doeltreffende manier om opstoten te onderdrukken, zeker als die ernstig zijn.

Bron: Patientengids “Leven met een inflammatoire darmziekte”

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken