Ga verder naar de inhoud

Auteur: Dr. Bram Verstockt

28/07/2022

Momenteel kennen we nog steeds niet alle redenen waarom Crohn en colitis ulcerosa ontstaan. Wel weten we dat het afweersysteem over reageert op bepaalde prikkels, vermoedelijk vanuit de darm, beïnvloed door verschillende omgevingsfactoren (bv roken, maar uiteraard niet alleen) en dit in personen die een erfelijke voorbeschiktheid hebben.

Dit is een heel brede verklaring, maar helaas is er op dit moment nog steeds geen meer gedetailleerde reden gekend. Er is niet 1 specifieke oorzaak, en net daarom zijn het ziekten die moeilijk te behandelen en te genezen zijn. Op zich zijn Crohn en colitis geen echte “auto-immuun” aandoeningen, omdat de prikkel die de ziekte triggert vermoedelijk geen overreactie is op iets van het lichaam zelf (= auto-immuun), maar eerder op iets in of rond het lichaam (bv. Darmbacteriën, omgevingsfactoren, …).

Daarom noemen we Crohn en colitis ulcerosa vaak immuun-gemedieerd (= het afweersysteem reageert niet juist), maar niet auto-immuun.

Naast Crohn en colitis ulcerosa zijn er ook meer zeldzame vormen van colitis die een andere, specifieke oorzaak kunnen hebben (bv. Infectie, medicatie,...)

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken