Ga verder naar de inhoud

De individuele hospitalisatieverzekering

In een vorige paragraaf hebben we vermeld dat elke verzekerde sinds 1 juli 2007 de garantie heeft dat hij levenslang en onder dezelfde voorwaarden van zijn individuele private hospitalisatie verzekering kan genieten, ook als hij chronisch ziek of gehandicapt wordt. Deze garantie geldt ook voor de partner en de kinderen die mee in de verzekering zijn opgenomen. De wet voorziet een duidelijke procedure die de individuele voortzetting van de polis garandeert, bijvoorbeeld voor een ex-partner of een kind dat het ouderlijk huis verlaat. Wanneer zich bijvoorbeeld tijdens de looptijd van het contract bij het kind een chronische ziekte of handicap manifesteert, dan blijft deze gedekt wanneer het kind later de gezinspolis voortzet.

De procedure verloopt als volgt:

Stap1: De verzekeringnemer brengt de verzekeraar op de hoogte van het tijdstip waarop het verzekerde gezinslid de verzekeringsovereenkomst verlaat en geeft diens nieuwe verblijfplaats mee. Dat kan schriftelijk of elektronisch.

Stap 2: De verzekeraar doet de verzekerde binnen de 30 dagen een aanbod voor een hospitalisatieverzekering onder dezelfde voorwaarden als de oorspronkelijke verzekering. Dat aanbod geldt ook voor de gezinsleden van de verzekerde.

Stap 3: De verzekerde moet binnen de 60 dagen een voorstel aanvaarden, schriftelijk of elektronisch. Na verloop van die termijn verliest hij het voorrecht om de oorspronkelijke verzekering onder dezelfde voorwaarden voort te zetten.

Stap 4: Beslist de verzekerde het aanbod van de verzekeraar te aanvaarden, dan gaat het nieuwe verzekeringscontract in op de dag waarop hij het voordeel van de individuele polis verliest. Dat betekent dat de dekking tijdens de procedure verder loopt.

OPGELET!

Laat je pasgeboren kind tijdig verzekeren. Een kind kan vanaf de geboorte levenslange dekking genieten van een hospitalisatieverzekering onder dezelfde voorwaarden. Pasgeborenen worden zonder medische vragenlijst of onderzoek opgenomen in de hospitalisatiepolis van de ouders. Een pasgeboren kind met een chronische aandoening is onmiddellijk voor deze aandoening gedekt, zonder uitsluiting of wachtperiode. De enige voorwaarde hiervoor is dat de ouders binnen een bepaalde periode na de geboorte – meestal 30 dagen – de verzekeraar op de hoogte brengen van de geboorte en de wens om het kind op te nemen in de polis. Deze regeling geldt enkel wanneer de ouders zelf lang genoeg aangesloten zijn bij de hospitalisatieverzekering. In het contract staat deze termijn vermeld.

De beroepsgebonden hospitalisatieverzekering

Als je een collectieve hospitalisatieverzekering via je werk hebt, heb je recht op de individuele voortzetting bij (vrijwillig of gedwongen) ontslag, faillissement of vereffening van het bedrijf, verandering van werkgever of als je op pensioen gaat. De verzekeraar mag geen nieuwe wachttermijn hanteren en ook geen bijpremie of beperktere dekkingsvoorwaarden opleggen als je in de loop van de collectieve hospitalisatieverzekering ziek of gehandicapt bent geworden. Om de hospitalisatieverzekering individueel te kunnen voortzetten, moet je wel minstens twee jaar aangesloten zijn bij de collectieve hospitalisatieverzekering van je werk. Het recht op individuele voortzetting geldt ook voor je partner en kinderen die meeverzekerd zijn. Zelfs wanneer ze het voordeel van de groepsverzekering verliezen (bijvoorbeeld bij een scheiding of als je kinderen alleen gaan wonen) kunnen ze het recht op individuele voortzetting doen gelden.

De procedure verloopt als volgt:

Stap 1: De werkgever (verzekeringnemer) brengt de gewezen werknemer (hoofdverzekerde) binnen de dertig dagen na het verlies van het voordeel van de collectieve verzekering op de hoogte van de mogelijkheid om de overeenkomst individueel voort te zetten. Dat gebeurt schriftelijk of elektronisch. De werkgever informeert de hoofdverzekerde over: × het precieze tijdstip van het verlies van de collectieve dekking, × de termijn waarbinnen het recht op individuele voortzetting moet worden uitgeoefend, × het recht van de gezinsleden (bijverzekerden) op individuele voortzetting en × de contactgegevens van de verzekeringsonderneming.

Stap 2: De hoofdverzekerde en/of de bijverzekerden laten binnen de 30 dagen aan de verzekeraar weten dat ze de collectieve hospitalisatieverzekering geheel of gedeeltelijk individueel willen verderzetten. Die mededeling moet schriftelijk of elektronisch gebeuren. De termijn begint te lopen vanaf de dag van ontvangst van de brief of e-mail van de werkgever (zie stap 1). De hoofdverzekerde en/of bijverzekerden hebben het recht die termijn met 30 dagen te verlengen als ze de verzekeraar daarvan schriftelijk of elektronisch op de hoogte brengen.

Stap 3: De verzekeraar doet binnen de 15 dagen schriftelijk of elektronisch een verzekeringsvoorstel aan de hoofdverzekerde en/of bijverzekerden onder dezelfde voorwaarden als de collectieve verzekering. De verzekeraar vermeldt in het aanbod de dekkingsvoorwaarden (inclusief de gedekte prestaties), de uitsluitingen en de aangiftetermijnen.

Stap 4: De hoofdverzekerde en/of bijverzekerden aanvaarden het verzekeringsaanbod binnen de 30 dagen na ontvangst. De aanvaarding gebeurt schriftelijk of elektronisch. Bij het verstrijken van deze termijn vervalt het recht op individuele voortzetting. Stap 5: Beslissen de hoofdverzekerde en/ of bijverzekerden het aanbod van de verzekeraar te aanvaarden, dan gaat het nieuwe verzekeringscontract in op de dag waarop ze het voordeel van de individuele polis verliezen. Dat betekent dat de dekking tijdens de procedure verder loopt.


Opmerking: Verliest een gezinslid (bijverzekerde) het voordeel van de collectieve verzekering om een andere reden dan het feit dat hoofdverzekerde geen werknemer meer is (bijvoorbeeld omdat hijzelf het gezin verlaat), dan beschikt hij over een termijn van 105 dagen om de verzekeraar schriftelijk of elektronisch op de hoogte te brengen van zijn wens om het contract individueel verder te zetten. De procedure verloopt verder identiek.


OPGELET!

De premie van een hospitalisatieverzekering stijgt naarmate je ouder wordt. De prijs voor een individuele voortzetting van een beroepsgebonden collectieve hospitalisatieverzekering op latere leeftijd (bijvoorbeeld als je op pensioen gaat) kan dus flink oplopen. Sommige verzekeraars en mutualiteiten bieden bepaalde producten zoals wachtpolissen aan waardoor je via een bijkomende premie een individuele reserve aanlegt terwijl je werkt. Zo zal de premie bij de overschakeling naar een individuele hospitalisatieverzekering goedkoper zijn. Let wel: er bestaat weinig reglementering voor deze producten. Ga dus goed na wat de voor- en nadelen zijn. Wat gebeurt er met de opgebouwde reserve als je van werkgever verandert? Hoe zit het met (vooraf)bestaande ziektes? Tot welke leeftijd is het instappen in een wachtpolis voordelig?

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken