Ga verder naar de inhoud

Mutualiteiten

Personen met een bestaande ziekte kunnen wel degelijk een hospitalisatieverzekering afsluiten en van hospitalisatieverzekering veranderen. Hospitalisatieverzekeringen van mutualiteiten bieden namelijk een dekking voor de kosten van voorafbestaande aandoeningen. Je moet hiervoor niet meer betalen dan iemand anders. Zij kunnen voor de kosten van voorafbestaande aandoeningen wel de supplementen van een eenpersoonskamer uitsluiten.

De manier waarop een mutualiteit voorafbestaande aandoeningen dekt, verschilt. Het is daarbij belangrijk om na te gaan:

  • of er een tijdelijke of definitieve uitsluiting van supplementen voor eenpersoonskamers bij een opname voor de voorafbestaande ziekte geldt,
  • of de voorafbestaande ziekte in aanmerking komt voor de waarborg ambulante kosten voor ernstige ziekten en
  • hoelang de wachttijd geldt: na hoeveel maanden kan je met andere woorden gebruik maken van de verzekering?

Het Vlaams Patiëntenplatform vzw maakt sinds enkele jaren een vergelijking van de dekking van voorafbestaande aandoeningen door de hospitalisatieverzekeringen van mutualiteiten. Je kan deze vergelijking terugvinden op de website (www.vlaamspatientenplatform.be) of opvragen via het nummer 016 23 05 26.

Je hebt steeds de mogelijkheid om van ziekenfonds te veranderen. Als je bij je vorige ziekenfonds van een hospitalisatieverzekering genoot, kan je bij je nieuwe ziekenfonds onmiddellijk zonder wachtperiode van hun hospitalisatieverzekering genieten. Zat je bij je vorige nog in een bijzondere wachttijd, dan brengt je nieuwe mutualiteit deze wachttijd in vermindering.

Private verzekeraars

Private verzekeraars zullen iemand met een bestaande ziekte de toegang tot een hospitalisatieverzekering niet weigeren. Er geldt sinds 2007 immers een recht op hospitalisatieverzekering. Private verzekeraars sluiten in tegenstelling tot mutualiteiten de kosten van voorafbestaande ziekten of aandoeningen uit. Er is met andere woorden geen dekking voor de ziektes die je al hebt bij het afsluiten van de private hospitalisatieverzekering. Andere gezondheidsproblemen worden uiteraard wel vergoed.

Tip

De uitsluiting van de kosten die betrekking hebben op de ziekte of handicap die je hebt vóór het sluiten van de hospitalisatieverzekering, moet in het verzekeringscontract beschreven worden. Laat die beschrijving door je arts nalezen. Zo kan je nagaan of de uitsluitingen wel enkel die kosten betreffen.

Voor betwistingen over deze uitsluitingen van voorafbestaande aandoeningen kan je terecht bij de Bemiddelingscommissie Ziektekostenverzekering. Deze commissie zal proberen een voorstel te formuleren om de consument en de verzekeraar te verzoenen

Bemiddelingscommissie Ziektekostenverzekering

Adres: de Meeûssquare 35, 1000 Brussel

Tel.-nr.: 02 547 58 71

E-mail: bemiddelingscommissie@ombudsman.as

Website: www.ombudsman.as

Tip

In een collectieve hospitalisatieverzekering via je werk of het werk van je partner zijn voorafbestaande aandoeningen soms wel gedekt. Vraag dit na bij een gepaste instantie (bijvoorbeeld de personeelsdienst of de vakbond) op je werk.

Belangrijk om te weten

Zowel private verzekeraars als mutualiteiten kunnen tot twee jaar na de aansluiting moeilijk doen over symptomen van een ziekte of aandoening die vóór het contract reeds aanwezig geweest zouden zijn en binnen een periode van 24 maanden na een verzekeringscontract tot een diagnose leiden. Na de periode van twee jaar kan een private verzekeraar of mutualiteit niet meer moeilijk doen over een ziekte of aandoening die bij de aansluiting tot de hospitalisatieverzekering niet was gekend en niet werd meegedeeld.

Bron: VPP brochure "Verzekeringen"

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken