Ga verder naar de inhoud

Tips:

  • Je kan je behandelend arts vragen om aan de adviserend arts van de verzekeraar een attest te bezorgen waarin staat dat je aandoening stabiel is of een gunstige ontwikkeling kent en dat je goed wordt opgevolgd. Met dit attest kan je proberen te onderhandelen over betere voorwaarden.
  • Stel de verzekeraar voor om een kleiner percentage van het kapitaal te verzekeren, bijvoorbeeld 50 of 75% in plaats van 100%. Als je hiervoor kiest, moet je wel zeker zijn dat je partner of nabestaanden de rest van de afbetaling kunnen dragen als jij vroegtijdig sterft.
  • Sommige banken staan een lening toe als je ouders, familie of vrienden een borg kunnen stellen (bijvoorbeeld een eigendom). Let wel op: een borgstelling is niet zonder risico en is meestal af te raden. Als jij vroegtijdig overlijdt en je borgsteller is niet kapitaalkrachtig, dan kan hij behoorlijk in de financiële problemen geraken.
  • Heb je een groepsverzekering van het werk? Probeer dan met de bank te onderhandelen. Eigenlijk bied je de kredietgever de overlijdensdekking van de groepsverzekering als waarborg. Het gebeurt dat de bank op basis daarvan onder bepaalde voorwaarden een lening toestaat. Andere verzekeringen waarin soms een overlijdensdekking opgenomen is, zijn bijvoorbeeld pensioenspaarverzekeringen, een Vrij Aanvullen Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) en beleggingsverzekeringen. Ook effectenrekeningen kunnen in aanmerking komen.
  • Vraag eventueel aan de verzekeraar om vast te leggen dat de hoogte van de bijpremie herzien kan worden als je gezondheidstoestand verbetert of stabiel is.
  • Met een laag inkomen kan je misschien aanspraak maken op een sociale lening bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), een sociaal krediet vennootschap (SKV) of het Vlaams Woningfonds (voor gezinnen met minstens één kind). Ook deze sociale kredietverstrekkers zullen je vragen om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Bij een weigering zoeken ze naar andere oplossingen, zodat ze je toch nog een lening kunnen toestaan. Ze onderzoeken elk dossier afzonderlijk. Een sociale lening aanvragen is geen garantie dat je er een krijgt, maar bij een sociale kredietinstelling spelen menselijke aspecten een grotere rol dan bij private banken. Hou er wel rekening mee dat het bedrag dat je bij een sociale kredietinstelling kan lenen, lager ligt dan bij private banken.

Bron: VPP brochure "Verzekeringen"

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken