Ga verder naar de inhoud

Sinds 1 januari 2015 trad de wet Partyka in werking. Deze wet wil de toegang tot de schuldsaldoverzekering voor personen met huidige of vroegere gezondheidsproblemen verbeteren. Het Vlaams Patiëntenplatform werkte actief mee aan het tot stand komen van deze wet en speelt ook een rol bij de uitvoering en evaluatie ervan.

In welke gevallen geldt de wet Partyka?

De wet geldt enkel voor schuldsaldoverzekeringen die in het kader van de bouw, verbouwing of aankoop van een enige en eigen gezinswoning worden afgesloten. Ze geldt dus niet voor een tweede verblijf, een handelspand of een woning die je zelf niet zal bewonen.


Toepassingsgebied in de tijd

  • De wet Partyka is van toepassing voor schuldsaldoverzekeringen die vanaf 2015 worden aangegaan. De wet geldt dus niet voor lopende schuldsaldoverzekeringen van voor 30 december 2014.
  • Schuldsaldoverzekeringen die in 2015 of later herzien worden, kunnen wel beroep doen op de wet. Opgelet: het moet dan gaan om een aanvraag voor een nieuw verzekeringscontract. Het zal per persoon verschillen of een herziening al dan niet voordeling is.
  • Wie vóór 30 december 2014 geweigerd werd voor een schuldsaldoverzekering en vanaf 2015 een nieuwe aanvraag indient, kan ook beroep doen op de wet.

Inhoud van de wet

De wet regelt verplichtingen voor de verzekeraar op vlak van transparantie, beroepsmogelijkheden en een solidariteitsmechanisme voor betaalbare schuldsaldoverzekeringen. Op de volgende bladzijde vind je meer uitleg over de inhoud van de wet Partyka.

Motiveringsplicht van de verzekeraar

Wanneer een schuldsaldoverzekeraar je een bijpremie aanrekent of je weigert omwille van gezondheidsproblemen, dan moet hij dit objectief en redelijk motiveren.

Deze motiveringsplicht bevat minstens:

  • de medische redenen voor de beslissing, in het geval van een bijpremie²,
  • de hoogte van de bijpremie (zowel in euro als in percentage van de basispremie),
  • de persoonsgegevens van de raadsgeneesheer van de verzekeraar voor vragen,
  • de mogelijkheid voor kandidaatverzekerden om referenties naar studies en statistieken op te vragen of meer uitleg over de berekening van de bijpremie en
  • contactgegevens van en informatie over het Opvolgingsbureau voor tarifering.

Wil je zelf of via je behandelend arts meer informatie krijgen over de motivering van de verzekeraar? Vraag dit dan schriftelijk aan bij de raadsgeneesheer van de verzekeraar. De verzekeraar moet je vraag binnen de acht werkdagen schriftelijk beantwoorden.

Bron: VPP brochure "Verzekeringen"

Op jouw verzoek moet de verzekeraar je volgende gegevens meedelen:

  • de referenties van studies en/of statistieken waarop de beslissing gebaseerd werd (de verzekeraar moet je ofwel de elektronische link naar deze bronnen meedelen ofwel je een afschrift van de studies en/of statistieken bezorgen) en/of
  • technische uitleg over de berekening van de bijpremie: wat is de proportionele relatie tussen het oversterftepercentage³ en de hoogte van de bijpremie?

De verzekeraar hoeft je geen bedrijfseigen informatie te geven zoals ondernemingsstatistieken of acceptatie- en tariferingsregels.

Strikte antwoordtermijn

Als je een schuldsaldoverzekering aanvraagt en de verzekeraar beschikt over alle informatie (o.a. medische vragenlijst en eventueel bijkomende medische attesten), dan moet je de beslissing van de verzekeraar voortaan binnen de 15 werkdagen ontvangen.

2. — Definitie basispremie en bijpremie • Basispremie: de laagste premie die de verzekeraar aanbiedt voor een schuldsaldoverzekering aan een persoon van een bepaalde leeftijd, rekening houdend met de meest voordelige korting die de verzekeringsonderneming om redenen van de gezondheidstoestand toekent • Bijpremie: deel van de premie dat de verzekeraar aanrekent voor een schuldsaldoverzekering aan een persoon van een bepaalde leeftijd, dat de basispremie overstijgt en om redenen van de gezondheidstoestand van de kandidaat-verzekerde wordt aangerekend

3. — Oversterfte gaat over een groter aantal sterfgevallen binnen een groep personen in vergelijking met een andere groep (Bron: www.assuralia.be)

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken