Ga verder naar de inhoud

Activ84work

Het belang van werk op maat voor chronisch zieken

Pilootproject Activ84worK maakt ‘anders werken’ mogelijk dankzij telewerken

Brussel, 21 oktober 2016 – AbbVie, Mensura, Proximus, SD Worx en het Universitair Ziekenhuis Leuven hebben, met ondersteuning van de Crohn- en Colitis ulcerosa Vereniging (CCV vzw), de krachten gebundeld voor de inzetbaarheid op de werkvloer van personen met een chronische ziekte. Aan de vooravond van de Nationale Crohn- en Colitis Dag (die elk jaar op 22 oktober plaatsvindt) presenteren de partners van het “Activ84worK” (Activate for Work) pilootproject vandaag de resultaten.
Activ84work richtte zich specifiek op personen met een chronische inflammatoiredarmziekte, en concludeert dat thuis- en telewerk de arbeidsdeelname van mensen die lijden aan deze ziekten kan verbeteren.

Van de 71 patiënten die zich hadden ingeschreven, kwamen er 19 in aanmerking om deel te nemen aan Activ84worK. Daarvan hebben er 14 de volledige termijn doorlopen. Gedurende zes maanden konden zij genieten van flexibele werkomstandigheden dankzij onder meer werken op afstand. Insteek van het project: het verbeteren van het welzijn van de patiënt, de werkgever, en de maatschappij in zijn geheel door te mikken op inzetbaarheid van werknemers met een chronische ziekte.

Activ84worK richtte zich specifiek op werknemers met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Deze chronische ziekten treffen vooral het actieve deel van de bevolking tussen de 15 en 40 jaar. In België gaat het om ongeveer 35.000 patiënten. De voornaamste symptomen (frequente diarree, buikpijn, koorts en vermoeidheid) maken vooral in periodes waarin de ziekte opflakkert een werkdag op kantoor of het woon-werkverkeer moeilijk voor deze patiënten. Het pilootproject laat echter zien dat op afstand (thuis)werken echt oplossingen biedt en veel voordelen heeft voor zowel de patiënt als de werkgever. Concreet laat het onderzoek zien dat medewerkers meer rust ervaren in hun werk- en zorgcombinatie. Dit leidt in de meeste gevallen tot een laag ziektepercentage. Dit leidt tot een hogere inzetbaarheid en een lagere verzuimkost voor de werkgevers.

“Activ84worK”, een win-win voor alle betrokken partijen

Heel concreet neemt Activ84worK een aantal stressfactoren weg voor patiënten, gelinkt aan hun werksituatie. Gewoonweg een toilet in de buurt hebben, kan voor patiënten met een inflammatoire darmziekte al zorgen voor gemoedsrust. Door zich daar al geen zorgen over te hoeven maken, en door hun werkdag flexibel te kunnen indelen, kunnen ze zich beter toeleggen op hun werk.

De afdeling Technische Diensten van de KU Leuven was een van de werkgevers die meedeed aan het pilootproject: “Dankzij de deelname aan het pilootproject is de motivatie van mijn medewerker nog toegenomen. Hij heeft zich verder kunnen ontplooien door een specifiek takenpakket op te nemen waarbij zijn computervaardigheden ten volle benut worden en heeft zichzelf en zijn capaciteiten. duidelijker op de kaart gezet. Ook nadat het pilootproject afgelopen was, hebben we de afspraken i.v.m. thuiswerk behouden. Dit werkt goed voor beide partijen dus waarom zouden we het niet verderzetten. ”

Het pilootproject formuleert tevens een concreet antwoord op een politiek heet hangijzer in België: de evolutie naar een duurzame gezondheidszorg en het principe van ‘werkbaar werk’. Om het succes van Activ84worK te evalueren werd in de eerste plaats gekeken naar het welzijn van de patiënt zelf. Daarnaast werd ook gekeken naar het effect op zowel de werknemer als de werkgever wat betreft aanwezigheden en de socio-economische impact van een duurzamere inzetbaarheid van mensen met een chronische ziekte. De partners van Activ84worK maken gebruik van de conclusies van dit pilootproject om beleidsmakers en werkgevers te inspireren met aanbevelingen die personen die ondanks hun chronische ziekte willen werken maximaal ondersteunen.

Dr. Marie-Noëlle Schmickler, Geneesheer Directeur bij Mensura, benadrukt dat dit heel concreet kan gaan om een vereenvoudiging van het principe van glijdende werktijden: ”De werknemer kan zelf het begin en het einde van zijn arbeidsdag alsook zijn rustpauzes kiezen, maar de werkgever bepaalt wel vaste periodes waarbinnen de werknemer aanwezig moet zijn. Werknemers kunnen op die manier aan de slag blijven en werkgevers kunnen rekenen op een gemotiveerde werknemer. Kortom, een flexibele regeling zal zorgen voor een win-win situatie voor beide partijen.”

Taboes doorbreken

Uit een enquête blijkt dat bijna 40% van deze patiënten minstens 1 keer van job of functie veranderde omwille van zijn of haar aandoening en dat 59% zich verhinderd voelt om professioneel te groeien. Uit het Activ84worK pilootproject blijkt tevens dat er nog een groot taboe bestaat op de werkvloer rondom ziek zijn, en bovendien een sterk stigma op deze specifieke darmziekten. Ook is thuiswerken nog lang niet ingeburgerd bij bedrijven in België. De vertrouwensband tussen werknemer en werkgever is van essentieel belang.

Getuigenis van een deelnemende werknemer: “Gaandeweg heeft de deelname aan het project mij meer vertrouwen gegeven. Ik droeg de ziekte eigenlijk mee als een zwaard van Damocles dat boven mijn hoofd hing. Ik maakte me veel zorgen dat men mij, telkens als ik uitviel, de boodschap zou geven dat de samenwerking op de werkvloer zou stoppen. Maar onder andere dankzij de gesprekken met mijn coördinator heb ik mogen ervaren dat er wel begrip is en dat ik me bij een eventuele afwezigheid niet telkens zorgen hoef te maken. Dat doet deugd."

Het biofarmaceutisch bedrijf AbbVie is een van de Activ84worK partners. General Manager Thibault Massart van AbbVie België & Luxemburg benadrukt dat leven met een chronische ziekte niet gemakkelijk is, en dat alle patiënten baat hebben bij oplossingen of initiatieven die verder reiken dan enkel de behandeling die ze nemen om hun ziekte onder controle te houden. “Activ84worK is een mooi voorbeeld van hoe traditionele en niet-traditionele partners samen een pilootproject hebben uitgewerkt met een meerwaarde voor patiënten en voor de samenleving. AbbVie wenst daar een actieve rol in te spelen. Samen bereiken we meer dan alleen."


Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken