Ga verder naar de inhoud

Het tweede seizoen van “Praat-erover” is er!

Aan de hand van getuigenissen van patiënten en gezondheidsexperts worden de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, de 2 meest voorkomende inflammatoire darmziekten (Inflammatory Bowel Diseases of IBD) , uit de doeken gedaan. Door erover te praten, wordt het taboe rond deze onzichtbare darmaandoeningen doorbroken. Vanaf vandaag zijn deze 6 afleveringen te ontdekken op alle luisterplatforms. Dit is een initiatief van AbbVie samen met de patiëntenvereniging CCV vzw.

In België lijden ongeveer 30.000 men­sen aan een chronische inflammatoire darmaandoening. Deze mensen hebben niet alleen te kampen met fysieke symptomen, maar ervaren ook een aanzienlijke impact op hun mentale gezondheid. De podcast “Praat Erover” laat Inflammatory Bowel Disese ( IBD ) patiënten aan het woord. Zo duiken we de eerste 4 afleveringen in de persoonlijke verhalen van Daisy (62), Ad (65), Lies (17) en Verena (26). Allemaal met dezelfde diagnose, elk met een verschillend parcours naar een zo comfortabel mogelijk leven. Heel kwetsbaar en zonder er enige doekjes om te winden, delen ze hun obstakels, overwinningen en hoop voor de toekomst.

Allen­­­ verschillend, allen onzichtbaar

Het maakt niet uit of het gaat over de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa: de duur en de frequentie van de symptomen verschillen sterk van persoon tot persoon en zijn moeilijk te voorspellen. Er zijn periodes van remissie met weinig klachten, maar ook opstoten waar de symptomen opnieuw de kop opsteken. Zowel de symptomen als de onvoorspelbaarheid ervan, zijn voor patiënten een bron van stress en vermoeidheid. In deze podcast vertellen patiënten hoe zij omgaan met hun aandoening , hoe deze hun dagelijks leven beïnvloedt en eenvoudige activiteiten tot uitdagingen maakt.

Van eerste klacht tot de juiste diagnose

We komen er al snel achter dat IBD niet het enige is dat deze vier mensen met elkaar verbindt. Een rode draad in de podcast is therapeutic wandering, de zoektocht naar de correcte diagnose. De klachten wijzen soms in de richting van een parasiet, ontsteking van de pancreas of een darminfectie. Bijkomende onderzoeken bij een maag-darmspecialist kunnen vaak meer uitsluitsel geven.



Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken