Ga verder naar de inhoud

Voor de kinderen van de lagere school

Auteur: prof. dr. Elisabeth De Greef

Lagere school

Zoals alle kinderen moet ook jij naar school gaan. Je zal je misschien wat anders dan de anderen voelen. Je weet dat je een ziekte hebt en dat je goed voor jezelf moet zorgen. In deze tekst geven we je wat tips hoe je voor jezelf kan zorgen en hoe je kan omgaan met de soms moeilijke situaties op school.

Je moet eerst en vooral weten dat niemand zomaar kan zien dat je deze ziekte hebt. Als je niet graag wil dat de andere kinderen op school dit weten, moet je het hen ook niet vertellen, maar het mag wel. Het is soms fijn om toch één of een paar vrienden te hebben die op de hoogte zijn en je, zo nodig, kunnen helpen.

Hoewel je ziekte op zich geen rechtstreekse invloed heeft op je hersenen of je leervermogen, kan het wel zijn dat je omwille van je vermoeidheid, je ziek voelen en je afwezigheden, toch moeilijker de leerstof kan aanleren of kan volgen in de klas. Hier zijn natuurlijk oplossingen voor.

Je ouders gaan de school en je leerkracht wel op de hoogte brengen van je ziekte. Dat is nodig zodat ze je op de juiste manier kunnen omkaderen.

Het is belangrijk dat je binnen de school een vertrouwenspersoon hebt. Dit mag je leerkracht zijn, de secretaresse, de zorgjuf/meester…. Je mag zelf kiezen wie je het liefst in vertrouwen neemt hiervoor. Deze persoon kan je helpen en je raad geven als je die nodig hebt bv. als je lelijke opmerkingen krijgt omwille van je ziekte of gepest wordt, als je een ongelukje zou hebben, als je je moe, ziek of onbegrepen voelt.

Ook je klasleerkracht zal op de hoogte zijn. Als je je niet lekker voelt, weet hij of zij waarom en kan men hiermee rekening houden. Als je veel school gemist hebt, kan je klasleerkracht voor jou je taken aanpassen en je eventueel meer tijd geven om de leerstof te verwerken. Voor toetsen krijg je misschien meer tijd of misschien kan je ze op een ander moment afleggen als je ze gemist hebt. Bij verjaardagen kan de leerkracht tussenkomen als bepaalde traktaties niet goed voor je zijn of als je op een specifiek dieet staat. Ze kan er ook voor zorgen dat je mag drinken en eten tijdens de les als dat voor jou nodig zou zijn. Als je te vermoeid bent om te turnen, kan je klasleerkracht dit aan de turnjuf/meester melden. Of als je medicatie moet nemen bij je eten, kan ze de opzichter(ster)r op de hoogte stellen en samen met jou je medicatie in de gaten houden.

Het is belangrijk dat je steeds naar het toilet kan als je moet gaan, zonder dat er te veel vragen rond worden gesteld. Dit zal je leerkracht ook weten. Als je verschillende leerkrachten hebt die hiervan op de hoogte moeten zijn, maak dan een soort pasje dat je kan laten zien zodat de leerkrachten je laten gaan zonder vragen stellen. Je kan ook aan jouw dokter vragen om zo’n pasje te maken. Spreek ook af waar je je reservekledij kan leggen zodat je die gemakkelijk kan gaan halen en gebruiken moest het nodig zijn.

Het kan zijn dat je voor lange tijd in het ziekenhuis wordt opgenomen omwille van je ziekte en dat je dan veel school mist. Hier zijn oplossingen voor. In veel ziekenhuizen bestaat er een ziekenhuisschool waar de kinderen de taken van de klas kunnen verderzetten onder begeleiding van een leerkracht als ze zich goed genoeg voelen. Er bestaat ook Bednet, dat is een manier waarmee je online de lessen kan volgen uit de klas. En als je lange tijd thuis verzorgd moet worden, kan je ook thuis Bednet volgen of tijdelijk onderwijs aan huis krijgen. Meer informatie over deze onderwijsvormen vind je in de links hieronder. (*)

Je ziekte zal ervoor zorgen dat je beter dan je klasgenootjes op de hoogte bent van bepaalde voeding, onderzoeken en andere belangrijke dingen in verband met je gezondheid. Je zal sneller leren dat het belangrijk is om voor jezelf te zorgen en dat je rekening moet houden met wat je op dat moment kan (zelfs als je meer wil). Het is niet altijd gemakkelijk voor jou om hiermee om te gaan, dat is normaal. Twijfel dus niet om je vertrouwenspersoon aan te spreken als je het moeilijk hebt. Er is steeds een luisterend oor, ook op school.

Als het nodig is, kan je arts ook de CLB-dokter van de school verwittigen en met deze schooldokter bespreken wat er eventueel op school nog extra moet worden aangepast.

  • (*) Ziekenhuisschool: type 5 onderwijs, sinds kort heeft UZB deze erkenning, maar ook bvb. in Inkendael, zeepreventorium etc. (kleuter, basis en secundair)

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken