Ga verder naar de inhoud

Belangrijke oorzaak voor IBD ontdekt

06 jun. 2024

Onderzoekers hebben een belangrijke oorzaak van chronische aandoeningen die ontstekingen in de darmen veroorzaken geïdentificeerd. Ze werken momenteel aan de aanpassing van een bestaand medicijn, wat mogelijk een oplossing kan bieden voor patiënten. Volgens de onderzoekers is dit een "spannende ontdekking". Dit meldt The Guardian op basis van een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Twee veelvoorkomende vormen van IBD zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Hoewel men aannam dat verschillende factoren een rol speelden, waaronder genetische aanleg, was de exacte oorzaak onbekend. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat een gen genaamd ETS2 een centrale rol speelt in het ontstekingsproces van zogenaamde macrofagen. Macrofagen onderdrukken normaal gesproken ontstekingspijn. Ook verhoogt ETS2 het risico op IBD.

"Wij hebben een van de belangrijkste processen ontdekt die misgaan bij mensen met een inflammatoire darmziekte", zegt hoofdonderzoeker James Lee. Hij noemt het een "spannende ontdekking". Volgens Lee biedt het onderzoek niet alleen een beter inzicht in de ziekte, maar het laat ook zien dat het mogelijk te behandelen is. Het aangepaste medicijn kan mogelijk de ontstekingen verminderen.

De onderzoekers vermoeden dat ETS2 ook een rol speelt bij andere auto-immuunziekten, zoals spondylitis ankylopoetica, een vorm van ontstekingsreuma die vooral ontstekingen veroorzaakt in de gewrichten van de rug, heupen en knieën.

Hoewel er momenteel geen medicijnen zijn die specifiek op het ETS2-gen gericht zijn, denken de wetenschappers dat MEK-remmers de activiteit van dit gen kunnen onderdrukken. Dit medicijn, oorspronkelijk een klassiek middel tegen kanker, verminderde in laboratoriumtests de ontstekingen in darmmonsters van IBD-patiënten.

Toch kunnen de MEK-remmers niet meteen worden gebruikt vanwege bijwerkingen in andere organen. Daarom zijn wetenschappers bezig met het aanpassen van dit medicijn. Verder onderzoek is nodig om te bepalen of het aangepaste medicijn IBD-patiënten kan helpen. De onderzoekers hopen dat dit binnen vijf jaar afgerond kan zijn.

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken