Ga verder naar de inhoud

BELpREG zwangerschapsregister

26 feb. 2024

Ben je zwanger? Neem deel aan BELpREG en help toekomstige zwangere vrouwen!

Voor veel geneesmiddelen is er onvoldoende kennis over de veiligheid van het gebruik tijdens de zwangerschap. Ook voor sommige IBD geneesmiddelen is dit het geval. De meest recente (internationale) richtlijnen suggereren om (bepaalde) biologische IBD geneesmiddelen niet zomaar te stoppen tijdens het 3de trimester, maar het gebruik tot aan de bevalling te overwegen, in het belang van moeder en kind. Hoe meer gegevens over het gebruik tijdens de zwangerschap worden verzameld, hoe meer we hierover te weten komen.

Het ‘citizen science’ project BELpREG (KU Leuven) wil hier samen met jou iets aan doen!

Aan de hand van online vragenlijsten verzamelen de onderzoekers informatie over het gebruik van geneesmiddelen voor, tijdens en na de zwangerschap én de gezondheid van moeder en kind. Vrouwen ontvangen tijdens de zwangerschap om de 4 weken een (korte) online vragenlijst. Daarnaast ontvangen ze twee vragenlijsten in de eerste 8 weken na de bevalling, en een vragenlijst over de gezondheid en ontwikkeling van het kind op 6 en 12 maanden na de bevalling. De gegevens die vrouwen in BELpREG registreren, worden gebruikt om kennis over de veiligheid van geneesmiddelen te verbeteren. Zo kunnen we toekomstige mama’s betere zorg bieden!

Ook zwangere vrouwen die (momenteel) geen geneesmiddelen gebruiken, kunnen deelnemen. Het is namelijk belangrijk om voldoende ‘controlepersonen’ te hebben. Bij voorkeur starten vrouwen zo vroeg mogelijk in de zwangerschap met hun deelname, al kunnen ze op eender welk moment in de zwangerschap instappen. Vanaf januari 2024 is BELpREG ook in het Frans en Engels beschikbaar!

Voor meer informatie, neem een kijkje op de BELpREG website (www.belpreg.be) en volg BELpREG op social media (Facebook, Instagram).

Samen zorgen we voor een betere zorg voor de moeders van morgen!

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken