Ga verder naar de inhoud

Welke rol speelt de blinde darm in het ziekteverloop van colitis ulcerosa?

28 jul. 2022

De laatste jaren is er steeds meer bewijs dat de blindedarm (appendix) een functie heeft in het ontstaan en de activiteit van colitis ulcerosa. Het verwijderen van de blindedarm (appendectomie) bij iemand met colitis ulcerosa geeft mogelijk een milder ziektebeloop (lager risico op opvlamming, vermindering in het medicatiegebruik en mogelijk met het voorkomen van verwijdering van de dikke darm).

Er zijn al langer vermoedens dat het verwijderen van de appendix bij colitis ulcerosa mogelijk een beschermend effect zou kunnen hebben (in tegenstelling tot Crohn).

Momenteel zijn er 2 studies lopende in uiteenlopende centra in Europa.

  • De ACCURE trial kijkt of het uitvoeren van een appendectomie minder kans geeft op herval in de toekomst en dit bij patiënten die recent door medicatie remissie hebben bereikt. Men kijkt dus naar preventie van herval bij patiënten in remissie. Dit is een grote multicentrische studie met een aantal bekende onderzoekers op IBD gebied.
  • De COSTA trial kijkt of appendectomie kan helpen om patiënten in remissie te krijgen die “uitbehandeld” zijn. Dit betekent bij patiënten die ondanks de verschillende klassieke therapieën blijvende ziekte-activiteit blijven behouden. Dus in de hoop om een colectomie in de toekomst te kunnen vermijden. Deze studie gaat door in Amsterdam. Een eerdere kleine studie (PASSION trial) toonde al bemoedigende resultaten.

Wens je hier graag meer over te weten? Aarzel dan niet om dit te bespreken met je behandelend arts.


Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken

Platinum

Gold

Silver

Coloplast - Fresenius Kabi - Mendes S.A. - Norgine - Tillotts Pharma - Viatris - Bristol Myers Squibb - ProDigest