Ga verder naar de inhoud

Chronische ontsteking: lage vitamine D-spiegels kunnen een mogelijke oorzaak zijn

25 aug. 2022
  • Chronische ontsteking is gekoppeld aan ontstekingsgerelateerde gezondheidsproblemen, waaronder kanker, diabetes en hart- en vaatziekten.
  • Verhoogde inflammatoire biomarkers in het bloed zoals C-reactief proteïne kunnen een indicator zijn van chronische ontsteking.
  • Een nieuwe studie heeft een verband gevonden tussen lage vitamine D-spiegels in het bloed en verhoogde C-reactieve proteïne.
  • Onderzoekers suggereren dat voor mensen met een vitamine D-tekort, het verbeteren van vitamine D-spiegels chronische ontstekingen kan verminderen.

Ontsteking is de activering van de immuuncellen van het lichaam als reactie op een verwonding of infectie. Op korte termijn is een ontsteking noodzakelijk voor een goede genezing. Als het echter aanhoudt, kan het bijdragen aan de ontwikkeling van ontstekingsgerelateerde gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, diabetes en kanker, onder andere.

Chronische ontstekingen kunnen het gevolg zijn van aanhoudende infecties, blootstelling aan irriterende stoffen en auto-immuunziekten. Maar ook andere factoren zoals leeftijd, stress en voeding kunnen een rol spelen. Het identificeren van chronische ontstekingen kan een uitdaging zijn, maar specifieke inflammatoire biomarkers in het bloed kunnen wijzen op de aanwezigheid ervan. Een daarvan is C-reactief proteïne (CRP).

Volgens onderzoek uit 2021 is aangetoond dat vitamine D een krachtig ontstekingsremmend effect heeft en dat een tekort aan deze voedingsstof kan bijdragen aan chronische ontstekingen.

Toch is de associatie tussen vitamine D en CRP onduidelijk. Hoewel eerdere studies, gepubliceerd in 2015 en 2020, de invloed van vitamine D op CRP onderzochten, werd er geen bewijs gevonden om een causaal effect te ondersteunen.

Nieuw genetisch onderzoek van de University of South Australia, onlangs gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology, vond echter een verband tussen lage vitamine D-spiegels en verhoogde CRP in het bloed. Deze ontdekking heeft onderzoekers gesuggereerd dat het stimuleren van vitamine D bij mensen met een tekort chronische ontstekingen kan verminderen.

Onderzoek naar de relatie tussen vitamine D en CRP

Om het onderzoek uit te voeren, rekruteerden wetenschappers 294.970 Britse Biobank-deelnemers die identificeerden als wit-Britse voorouders. Vervolgens analyseerden ze de actieve serum 25-hydroxyvitamine D [25(OH)D]-spiegels van de deelnemers. Ze lieten deelnemers ook vragenlijsten over gezondheid en levensstijl invullen en bloedmonsters afnemen voor biomarker en genetische beoordelingen.

Met behulp van lineaire en niet-lineaire Mendeliaanse randomisatie-analyses (MR) zochten de onderzoekers naar verbanden tussen serum 25(OH)D en CRP.

De onderzoekers vonden een verband tussen lage vitamine D-spiegels en verhoogde CRP in het bloed. Specifiek, een eenrichtingsrelatie, wat betekent dat vitamine D een aanjager kan zijn voor CRP-niveaus, maar niet andersom.

De onderzoekers ontdekten echter ook dat alleen studiedeelnemers met lage serum 25(OH)D-concentraties een verhoogd serum-CRP hadden. Dit suggereert dat de ontstekingsremmende voordelen van het verbeteren van vitamine D-spiegels beperkt zijn tot mensen met tekortkomingen.

"We hebben herhaaldelijk bewijs gezien voor gezondheidsvoordelen voor het verhogen van vitamine D-concentraties bij personen met zeer lage niveaus, terwijl er voor anderen weinig tot geen voordeel lijkt te zijn", zei studie auteur Elina Hyppönen, PhD, een professor en directeur van de Universiteit van Australië van het Australian Centre for Precision Health, in een persbericht.

Hoe beïnvloedt vitamine D ontstekingen?

Hyppönen legde uit dat vitamine D een hormoonvoorloper is die de productie van inflammatoire cytokines zoals interleukine-12 (IL-12) remt.

"Door dit te doen, werkt het om de immuunresponsen te wijzigen, zodat T-celpolarisatie weggaat van een ontstekingstype respons (Th1) naar de productie van meer beschermende T-celfenotypes (Th2 en regulerende T-cellen)," vertelde Hyppönen. Gezondheidslijn.

Volgens de studie kunnen deze acties helpen om ontstekingen te verminderen, waardoor het risico of de ernst van veel chronische ziekten wordt verminderd.

Onderzoeksgegevens geven ook aan dat de prevalentie van vitamine D-tekort in sommige Europese landen rond de 40% ligt.

Daarom suggereren de auteurs dat het verhogen van de vitamine D-consumptie onder de bevolking door het toe te voegen aan veel geconsumeerde voedingsproducten een kosteneffectieve manier zou kunnen zijn om chronische ziekten te verminderen.

Studiebeperkingen en toekomstig onderzoek

Hoewel het onderzoek een verband vond tussen vitamine D en CRP, had het ook enkele beperkingen. De deelnemers waren bijvoorbeeld individuen van wit-Britse afkomst. Het is dus niet bekend of deze resultaten worden overgedragen op mensen van andere raciale of etnische groepen.

Bovendien is CRP niet de enige biomarker die betrokken is bij ontstekingen. Andere biomarkers kunnen ook wijzen op een ontstekingsreactie, waaronder tumornecrosefactor-alfa (TNF-α) en interleukine 6 (IL-6). De wetenschappers zeggen dat verder onderzoek deze biomarkers moet onderzoeken om de ontstekingsremmende effecten van vitamine D volledig te begrijpen.

"Voor veel van de ziekten en invloeden moet het bewijs voor causaliteit nog worden vastgesteld, en we moeten verder kijken naar de effecten op harde uitkomsten zoals het sterfterisico," zei Hyppönen. "Het ziet er ook naar uit dat de preventie van een ernstig vitamine D-tekort de sleutel is voor veel van de waarschijnlijke voordelen, en we moeten efficiënte strategieën ontwikkelen om die mensen die in nood zijn te richten en te behandelen."


Diagnose en behandeling van vitamine D-tekort

Volgens deskundigen is er een vitamine D-tekort wanneer de serum 25(OH)D-spiegels in het bloed lager zijn dan 20 ng/ml. Serumspiegels van 20-30 ng/ml worden als onvoldoende beschouwd.

"Vitamine D-tekort kan zich op verschillende manieren manifesteren, waaronder spierpijn, zwakte, depressie, slechte gezondheid van de botten en vermoeidheid", vertelde Iza Correll, een gediplomeerd arts-medewerker en oprichter van OVI Healthcare, aan Healthline.

Correll voegde eraan toe dat het van cruciaal belang is om vitamine D-tekort correct te diagnosticeren, omdat het behandelplan kan variëren afhankelijk van de ernst.

"Als een tekort wordt vermoed, zal uw arts waarschijnlijk een bloedtest bestellen om het vitamine D-gehalte in uw bloed te meten. De meest gebruikelijke diagnostische test voor vitamine D-tekort is een bloedtest om het niveau van 25-hydroxyvitamine D in het bloed te meten, "legde ze uit. Wat behandelingen betreft, merkte Correll op dat "behandeling voor vitamine D-tekort meestal het nemen van supplementen inhoudt of, belangrijker nog, het verhogen van de blootstelling aan zonlicht tot minimaal 10 minuten per dag."

“De meeste mensen met een vitamine D-tekort hebben dagelijks 400-800 IE vitamine D nodig om hun niveau weer op peil te brengen. Uw arts kan u ook aanraden om uw inname van voedingsmiddelen met veel vitamine D te verhogen, zoals vette vis, eieren en verrijkte melk of ontbijtgranen, "voegde ze eraan toe.


Men denkt dat chronische ontsteking een factor is bij veel gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, kanker en auto-immuunziekten.

Het laatste onderzoek suggereert dat vitamine D chronische ontstekingen kan helpen verminderen, maar alleen bij mensen met een vitamine D-tekort.

Preventie en behandeling van vitamine D-tekort houdt in dat u ervoor moet zorgen dat u voldoende maar veilig wordt blootgesteld aan zonlicht en dat u vitamine D-rijk voedsel consumeert. Aanvulling met de juiste hoeveelheden van deze essentiële voedingsstof kan ook helpen de kans op een tekort te verkleinen.

Bron:https://www.healthline.com/hea...

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken

Platinum

Gold

Silver

Coloplast - Fresenius Kabi - Mendes S.A. - Norgine - Tillotts Pharma - Viatris - Bristol Myers Squibb - ProDigest