Ga verder naar de inhoud

Geen supplement meer voor MRI- of CT-scans tijdens kantooruren of bij dringende medische noodzaak

11 dec. 2023

Sinds 4 december mogen ziekenhuizen voor MRI-scans of CT-scans tijdens kantooruren of bij een dringende medische noodzaak enkel nog de officiële tarieven aanrekenen. Supplementen mogen in deze gevallen niet meer worden aangerekend.

Wat betekent dat?

  • Wanneer een arts voorschrijft dat een scan dringend moet gebeuren - denk bijvoorbeeld aan signalen die kunnen wijzen op kanker zoals een onrustwekkend bolletje - betekent dit dat het ziekenhuis die scan voortaan altijd, ongeacht het tijdstip, aan de officiële tarieven, dus zonder supplement, moet aanbieden. Hetzelfde geldt wanneer je op spoed terechtkomt en er meteen een scan wordt gemaakt.
  • Voor minder dringende scans moet elk ziekenhuis voldoende capaciteit voorzien om die scans binnen een redelijke termijn te laten plaatsvinden zonder dat daarbij een supplement gevraagd wordt.
  • Voor een scan die niet voorgeschreven is als dringend en die buiten de kantooruren (van maandag tot vrijdag tussen 18u 's avonds en 8u 's morgens) plaatsvindt, op feestdagen, in het weekend, mag het ziekenhuis wel nog een supplement aanrekenen.
  • Maar enkel onder strikte voorwaarden: patiënten moeten
  • - voorafgaand zijn ingelicht over de financiële gevolgen;
  • - hun voorafgaande en schriftelijke toestemming geven. 4 Let wel, deze regeling geldt voor patiënten die niet opgenomen zijn in het ziekenhuis. Bij ziekenhuisopnames gelden andere regels voor het al dan niet kunnen aanrekenen van ereloonsupplementen.


Krijg jij toch nog een supplement aangerekend wanneer het niet zou mogen? Spreek dan eerst de facturatiedienst van je ziekenhuis aan, of vraag je mutualiteit de factuur na te kijken

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken