Ga verder naar de inhoud

Hoe (opnieuw) aan de slag met een chronische aandoening?

26 apr. 2022

‘Je hebt recht op werk in het beroep dat je zelf kiest’, zo stelt de Universele verklaring van de rechten van de mens. Maar hoe breng je dat in de praktijk als je een chronische aandoening hebt?

Werken met een chronische aandoening is niet vanzelfsprekend. Nochtans is werken (net zoals voor iedereen) niet alleen belangrijk om een volwaardig inkomen te hebben, maar ook om sociale contacten te onderhouden en om je te integreren in de maatschappij.

We pleiten ervoor dat mensen met een chronische aandoening de mogelijkheid krijgen om aan de slag te blijven of om opnieuw aan de slag te gaan. En dat op basis van hun mogelijkheden en volgens hun talenten en competenties. Hierbij zijn flexibiliteit en financiële zekerheid cruciale voorwaarden. Het is ook belangrijk dat ze zowel op het werk als bij een terugkeer naar werk ondersteund worden waar nodig.

Hoe ga je nu (opnieuw) aan de slag met een chronische aandoening, welke systemen bestaan er en op welke ondersteuning kan je beroep doen?

CCV-vzw. is medeoprichter en lid van het Vlaams Patiëntenplatform. Zij hebben heel handige infofiches ontwikkeld die je op weg helpen! Weet je niet goed waar beginnen? Start dan met het doornemen van een wegwijzer die je verder op weg zal helpen.

Wegwijzers

Ze ontwikkelden wegwijzers voor werknemers en werkzoekenden, voor zelfstandigen en voor overheidspersoneel. Een aparte wegwijzer gaat in op het verschil tussen formele en informele re-integratie. Download de wegwijzer die bij jouw situatie past!

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken

Platinum

Gold

Silver

Coloplast - Fresenius Kabi - Mendes S.A. - Norgine - Tillotts Pharma - Viatris - Bristol Myers Squibb - ProDigest