Ga verder naar de inhoud

Veelgebruikte voedselkleurstof kan inflammatoire darmaandoeningen bevorderen

05 jan. 2023

Een nieuwe studie suggereert dat Allura Red voedselkleurstof (E129), een veelgebruikt ingrediënt in snoep en frisdrank, een potentiële trigger kan zijn van inflammatoire darmaandoeningen (IBD's), zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

De studie van McMaster University, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications, werd uitgevoerd met behulp van experimentele diermodellen van IBD's. Het ontdekte dat voortdurende blootstelling aan Allura Red AC-kleurstof de darmgezondheid schaadt en ontstekingen bevordert.

De kleurstof verstoort direct de darmbarrièrefunctie en verhoogt de productie van serotonine, een hormoon/neurotransmitter die in de darm wordt aangetroffen, wat vervolgens de samenstelling van de darmmicrobiota verandert, wat leidt tot een verhoogde vatbaarheid voor colitis.

"Wat we hebben gevonden is opvallend en alarmerend, aangezien deze veelvoorkomende synthetische kleurstof voor levensmiddelen een mogelijke voedingstrigger is voor IBD's.

Dit onderzoek is een belangrijke stap vooruit in het waarschuwen van het publiek voor de mogelijke schade van voedselkleurstoffen die we dagelijks consumeren, "zei McMaster University-onderzoeker Waliul Khan.

Allura Red, ook bekend als FD&C Red 40 en Food Red 17 of E129, wordt gebruikt om kleur en textuur aan voedsel toe te voegen, vaak om kinderen aan te trekken.

"De literatuur suggereert dat de consumptie van Allura Red ook bepaalde allergieën, immuunstoornissen en gedragsproblemen bij kinderen beïnvloedt, zoals aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit," voegde Khan eraan toe.

Meer nieuws Alle artikels bekijken

Patiëntenwebinar

28 september 2023

Toilet Tales

27 september 2023

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken

Platinum

Gold

Silver

Sandoz - Amgen - Coloplast - Biogen - Fresenius Kabi - Mendes S.A. - Viatris - Bristol Myers Squibb - ProDigest