Wat betaal je voor een scan bij de radioloog?
Steeds minder radiologen zijn geconventioneerd, dat betekent dat ze zich niet aan prijsafspraken moeten houden. Daardoor liepen de kosten voor een scan vaak hoog op.
Om scans betaalbaar te maken kwam er een verbod voor radiologen om ereloonsupplementen aan te rekenen binnen de kantooruren.
Wat betekent dat verbod en hoeveel betaal je dan nog?
Sinds begin december 2023 hoef je geen ereloonsupplementen meer te betalen voor MRI-scans en CT-scans tijdens de kantooruren. Het verbod kwam er om ervoor te zorgen dat iedereen die een scan nodig heeft er ook eentje kan krijgen.
Wat betekent dit?
- Als je zo’n scan ondergaat tijdens de kantooruren (dus van maandag tot vrijdag tussen 8 u ’s morgens en 18u ’s avonds), mag de arts geen ereloonsupplement vragen.
- Als je behandelende arts voorschrijft dat het onderzoek dringend is, mag de arts ook geen ereloonsupplement vragen. Dit kan het geval zijn als bepaalde symptomen kunnen wijzen op een levensbedreigende ziekte (b.v. kanker). Dan is het noodzakelijk dat je hierover snel zekerheid hebt. Je bespreekt best met je behandelende arts binnen welke termijn dit onderzoek moet doorgaan.
- Als je b.v. na een verkeersongeluk op spoed belandt en je krijgt meteen een scan, dan beschouwt men die als dringend. Dus mag de zorgverlener ook in dat geval geen ereloonsupplement vragen.
- In de andere situaties (niet dringend en buiten de kantooruren) mag de arts een ereloonsupplement vragen. Maar:
- Jij moet dit op voorhand weten.
- Je moet daarvoor altijd vooraf je uitdrukkelijke toestemming geven door een document te ondertekenen. Jij en het ziekenhuis krijgen hiervan een exemplaar.
Beperkingen
Deze regeling geldt enkel voor patiënten die niet in het ziekenhuis zijn opgenomen. Voor patiënten die op dat moment in het ziekenhuis liggen, gelden andere regels. De maatregel geldt ook alleen voor medische beeldvorming, die enkel in een ziekenhuis kan gebeuren. RX-foto’s en echografie vallen hier dus niet onder.
Wat als er toch een supplement op je factuur staat?
Als het ziekenhuis toch ten onrechte een supplement aanrekent, kan je zelf de factuur betwisten.
Je kan ook de factuur laten nakijken door je ziekenfonds en hen eventueel vragen om jou juridisch bij te staan. Bij twijfel laat je de factuur in ieder geval best nakijken door je ziekenfonds.