Ga verder naar de inhoud

Omdat endoscopie enkel het eerste deel en het laatste deel van de dunne darm en enkel de binnenkant van het maagdarmkanaal in beeld brengt, zijn radiografische onderzoeken zoals echografie, CT- en MRI-scans vaak een belangrijke aanvulling. Het maagdarmkanaal kan ook met verschillende radiologische technieken onderzocht worden.

Echografie (geluidsgolven)

Een echografie gebruikt onschadelijke geluidsgolven en heeft als voordeel dat ze snel en gericht kan worden uitgevoerd. Nadelen zijn dat het overzicht beperkt is, dat dieper gelegen structuren minder goed zichtbaar zijn en dat de beelden moeilijk vergelijkbaar zijn voor andere artsen.

Computertomografie (CT, röntgenstraling)

Computertomografie (CT) gebruikt röntgenstraling, wat meteen ook het belangrijkste nadeel is. Door de technische vooruitgang is de stralingsbelasting niet meer zo hoog als vroeger, maar bij kinderen, zwangere vrouwen en herhaald onderzoek blijft voorzichtigheid geboden. Voordelen zijn de snelle beschikbaarheid en het goede overzicht met een gedetailleerd beeld dat gemakkelijk vergelijkbaar is en goed kan worden overgebracht naar andere artsen. Voor je een CT-scan ondergaat, zal je vaak een contrastmiddel moeten drinken en wordt ook een contrastmiddel ingespoten in je ader.

Bron: Patiëntengids “Leven met een inflammatoire darmziekte”

Magnetic resonance imaging (MRI, magneetveld en radiogolven)

Magnetic resonance imaging (MRI) gebruikt een magneetveld en radiogolven. Voordelen zijn de veiligheid van deze techniek en de verschillende mogelijkheden om het lichaam gedetailleerd te bestuderen. Vooral de dunne darm en perianale fistels kunnen het best in beeld gebracht worden met een MRI. Nadelen zijn de lange wachttijden en de hoge kostprijs. Bovendien is het onderzoek niet geschikt voor patiënten met claustrofobie, bepaalde metalen prothesen of implantaten. Ook pacemakers en defibrillators staan het gebruik van MRI in de weg.


Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken

Platinum

Gold

Silver

Coloplast - Fresenius Kabi - Mendes S.A. - Norgine - Tillotts Pharma - Viatris - Bristol Myers Squibb - ProDigest