Ga verder naar de inhoud

Onderzoeken en diagnose

Misschien schrikt een term als endoscopie je in eerste instantie af. Maar om tot een juiste diagnose te komen en gerichte behandeling te starten, moet je een aantal onderzoeken ondergaan. Daar kijk je natuurlijk niet naar uit. De dokters moeten één van de intiemste plekken van je lichaam onderzoeken. Er wordt een endoscoop ingebracht via je mond of anus. Je moet je stoelgang opvangen. Het zijn niet meteen de leukste handelingen maar ze zijn vaak ook minder erg dan ze op het eerste gezicht lijken. Ervaren artsen en verpleegkundigen zetten zich in om je zo comfortabel mogelijk doorheen de onderzoeken te loodsen. Gêne is nergens voor nodig.

Wie de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heeft, kampt meestal al langere tijd met problemen. De klachten zijn niet altijd even eenduidig. Daarom luistert de arts in eerste instantie gewoon naar jouw verhaal. Met bijkomende vragen probeert hij een beeld te krijgen van je klachtenpatroon.

Het eerste lichamelijke onderzoek

Je arts heeft vooral aandacht voor je klachten. Hij onderzoekt je buik grondig en heeft ook oog voor lichamelijke kenmerken zoals bleekheid of vermagering. Ook onderzoek van de aars of anus maakt soms deel uit van het lichamelijk onderzoek. De ziekte van Crohn kan immers aanleiding geven tot kloven, fistels en abcessen aan de aars.

Endoscopie

Meer lezen

De diagnose van IBD bij kinderen, toch een beetje anders?

Auteurs: dr. E. De Greef, prof. dr. Gigi Veereman
Meer lezen

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken

Platinum

Gold

Silver

Coloplast - Fresenius Kabi - Mendes S.A. - Norgine - Tillotts Pharma - Viatris - Bristol Myers Squibb - ProDigest