Ga verder naar de inhoud

De diagnose van inflammatoire darmziekten (Inflammatory Bowel Disease, IBD) blijft een uitdaging voor zowel arts als patiënt. De grootste uitdaging voor de arts is het ontbreken van een unieke test die éénduidig kan leiden tot de diagnose. Bijgevolg zal er bij de verdenking van IBD een geheel aan diagnostische onderzoeken in gang gezet worden om met zekerheid de diagnose te kunnen stellen. Het geheel van klinische, endoscopische, beeldvormings-, histologische en laboratoriumgegevens zijn dan ook vaak noodzakelijk. Deze verscheidene onderzoeken vormen uiteraard ook een belangrijke uitdaging voor de patiënt zelf, gezien de onderzoeken als gênant, onaangenaam of zelfs pijnlijk ervaren kunnen worden. (1)

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de symptomen waarmee de patiënten zich presenteren vaak niet overeenkomen met de ernst en uitgebreidheid van de letsels die opgespoord worden met diagnostische onderzoeken. (2) Zo kan een patiënt minimale symptomen ondervinden, maar bij verder onderzoek zich presenteren met uitgebreide letsels in het maagdarmstelsel. Het beoordelen van de uitgebreidheid en de ernst van IBD met onderzoeken zoals ileocoloscopie is dan ook onmisbaar om een correcte therapie in te stellen voor de patiënt.

Dit artikel biedt een summier overzicht van de mogelijke diagnostische onderzoeken die ingezet kunnen worden op heden voor de diagnose van IBD.

Het klinisch onderzoek

Wanneer de patiënt op consultatie komt, wordt hij/zij in eerste instantie klinisch onderzocht door de arts. De arts zal tijdens de consultatie de algemene toestand van de patiënt beoordelen op basis van bleekheid, vermagering, voedingsstatus, temperatuur en eventueel de bloeddruk. Bleekheid en een lage bloeddruk zouden tekenen kunnen zijn van actieve bloeding in het maagdarmstelsel. Vaak zal er vermagering op te merken zijn op kort termijn als gevolg van de verminderde eetlust en de actieve ziekte van de patiënt. Een lichaamstemperatuur hoger dan 38°C of kortweg koorts wijst op ontsteking in het lichaam. (3)

In tweede instantie zal de arts de buik onderzoeken. Hierbij wordt er vooral gelet op voelbare massa’s in de buik, darmgeluiden en eventuele littekens van chirurgie. Verder zal de arts ook de regio rond de anus inspecteren voor het opsporen van fissuren, fistels en abcessen. Dit zijn bevindingen die vooral passen bij de ziekte van Crohn, eerder dan bij Colitis Ulcerosa. Tot slot kan de arts de mond, ogen, huid en gewrichten inspecteren voor het opsporen van extra-intestinale manifestaties (cfr. symptomen buiten het maagdarmstelsel) (3)

Bronnen

1. Aggio R, Probert C. Future methods for the diagnosis of inflammatory bowel disease. Dig Dis. 2014;32(4):463-7.

2. Eliakim R, Magro F. Imaging techniques in IBD and their role in follow-up and surveillance. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2014;11(12):722-36.

3. Bernstein CN, Fried M, Krabshuis JH, Cohen H, Eliakim R, Fedail S, et al. World Gastroenterology Organization Practice Guidelines for the diagnosis and management of IBD in 2010. Inflamm Bowel Dis. 2010;16(1):112-24.

Laboratoriumonderzoek

Auteur: Devrim Aslan
Meer lezen

Endoscopie

Auteur: Devrim Aslan
Meer lezen

Radiologisch onderzoek

Auteur: Devrim Aslan
Meer lezen

De diagnose van IBD bij kinderen, toch een beetje anders?

Auteurs: dr. E. De Greef, prof. dr. Gigi Veereman
Meer lezen

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken

Platinum

Gold

Silver

Coloplast - Fresenius Kabi - Mendes S.A. - Norgine - Tillotts Pharma - Viatris - Bristol Myers Squibb - ProDigest