Ga verder naar de inhoud

Een eenvoudige bloedname en soms ook een stoelgangstaal zijn waardevolle onderzoeken bij zowel de diagnose als de follow-up van je ziekte. Deze testen zijn echter niet specifiek en kunnen dus bij vele aandoeningen afwijkend zijn. Ze zijn vooral nuttig bij een eerste oriëntatie (om de noodzaak van verder onderzoek te bepalen) en om de ernst van je ziekte en het effect van de behandeling in te schatten.

Als je een ontsteking hebt in je lichaam, van welke oorsprong ook, kan het C-reactieve proteïne (CRP) in je bloed stijgen. Daarnaast kunnen tal van andere zaken in je bloed worden opgevolgd zoals bloedarmoede, vitaminetekorten, leverwaarden, de concentratie van een geneesmiddel,…

Fecaal calprotectine (fCal) is een eiwit dat bij ontsteking door het darmslijmvlies in de ontlasting wordt afgescheiden. Het kan dus helpen om het onderscheid te maken tussen echte ontstekingen (van allerlei aard) en andere darmklachten (bv. prikkelbare darmsyndroom). Het is ook nuttig om de activiteit van de ziekte op te volgen en het effect van de behandeling te evalueren. Daarnaast kan de stoelgang ook getest worden op de aanwezigheid van microscopische hoeveelheden (niet zichtbaar) bloed en bacteriën of parasieten.

Bron: Patiëntengids “Leven met een inflammatoire darmziekte”

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken

Platinum

Gold

Silver

Coloplast - Fresenius Kabi - Mendes S.A. - Norgine - Tillotts Pharma - Viatris - Bristol Myers Squibb - ProDigest